Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei sunt in scadere, odata cu diminuarea inflatiei.
Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an este acum de 6,75%, la Intesa Sanpaolo Bank.
Doar inca sase banci (Alpha Bank, Patria Bank, Libra Bank, OTP Bank, Unicredit si BRD) mai au dobanzi peste nivelul de 6% pe an, la acelasi termen, dintre cele 15 luate in calcul (vezi foto).
Interesant este ca unele banci mizeaza pe economiile clientilor pe termene mai lungi, de pana la 3 ani. Astfel, daca Banca Transilvania plateste o dobanda de 4,75% la depozitele pe o luna, pentru cele pe 3 ani randamentul ajunge la 6%, al doilea cel mai ridicat dupa Alpha Bank, cu 6,2%.
In cazul economiilor pe perioade mai scurte, de pana la 6 luni, dobanzile se mentin peste nivelul de 6% la doar patru banci, majoritatea platind in jurul a 5% sau chiar mai putin, spre 4%.
Bancile mici si medii sunt cele care au cele mai ridicate dobanzi la depozite in prezent, in timp ce dintre bancile mari, cele mai bune castiguri le putem obtine de la CEC Bank, Unicredit, BRD, BT si Exim Banca Romaneasca.
Castigul la un depozit de 10.000 de lei pe 12 luni
In privinta castigului obtinut la un depozit de 10.000 de lei la termen de un an, acesta se ridica la maxim 675 de lei, pentru o dobanda de 6,75%, fara deducerea impozitului si a comisioanelor de retragere a banilor de pe card sau de la ghiseu.
Daca se iau in calcul si comisioanele de retragere numera la propriul ATM al bancii, precum si cele pentru administrarea contului si mobile banking, castigul net, fara impozit, este de maxim 600 de lei la Libra Bank, urmata de CEC Bank, cu 552 de lei si OTP Bank, cu 540 de lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii