Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a consemnat o valoare de -2,41% în martie 2025 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. După ce a ieșit în februarie din domeniul negativ (unde se afla de cinci luni) și a trecut brusc pe plus (+3,93%), indicele annual s-a ajustat la 3,32%, aceeași valoare ca și pe segmentul intern.
La extern s-a înregistrat o scădere de un punct procentual după ce crescuse timp de șase luni consecutiv, astfel încât s-a ajuns la +3,31%.Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a „evaporat” după ce situase la circa șase puncte procentuale în prima lună a anului. De remarcat alinierea tuturor valorilor la cota de +3,3%.
În structură, s-au consemnat creșteri față de luna precedentă la bunuri intermediare (+0,53%), în industria bunurilor de uz curent (+0,28%) și la bunuri de folosință îndelungată (+0,23%). Industria bunurilor de capital a făcut notă discordantă, în timp ce industria energetică a consemnat cea mai mare scădere (-7,28%, însă după o scumpire lunară anterioară de +9,89%).
Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația s-au consemnat creșteri notabile pe toată linia, cu un maxim de +5,11% la bunuri de uz curent și valori de +3,46% în industria energetică, +3,10 la bunuri de capital, +2,44% la bunuri de folosință îndelungată (+2,74%) și un minim de +2,38% la bunuri intermediare.
De reținut, după ce productivitatea muncii în industrie a coborâse în 2023 până la -3,3%, s-a situat la -1,5% pe parcursul anului trecut și a marcat un rezultat de -3,2% în februarie 2025 pe datele provizorii. Per total, rezultatele din industrie se păstrează, în termeni comparabili, la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.
Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor (aproximativ +11%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (aproape +10%), fabricarea substanțelor și produselor chimice (+8,5%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+7,4%).
Urmează marochinăria (+7,2%), fabricarea băuturilor (+6,8%), alte activități extractive (+6,4%), serviciile anexe extracției (+6,2%0, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+5,9%), fabricarea de mobilă (+5,4%), industria alimentară (+4,9%), prelucrarea lemnului (+4,7%) și fabricarea produselor textile (+4,4%).
Reduceri anuale de prețuri s-au consemnat la fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (aproape -20%), extracția cărbunelui (-13,6%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-1,9%), tipărirea și reproducerea înregistrărilor, fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice (-1%) și marginal (-0,4%) în industria metalurgică.
Nu există comentarii pentru această știre.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a consemnat o valoare de -2,41% în martie 2025 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. După ce a ieșit în februarie din... detalii
Potrivit INS, producția industrială a crescut cu 7,5% în februarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a scăzut cu -2,1% în varianta ajustată după perioada din an... detalii
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii