În urmă cu 19 ani, în martie 2006, scriam în Ghișeul Bancar că „nici nu știi când te taxează banca”, un articol despre un client BRD căruia banca i-a luat comisioane de administrare pentru un cont nefolosit.
Și asta după ce plătise, în urmă cu 6 luni, un comision, culmea, tocmai pentru închiderea contului. (vezi detalii, în articolul din Ghișeul Bancar).
După 12 ani, în 2018, scriam în Bancherul că „BRD este acuzată că nu închide conturile inactive ale clienților, ba chiar le deschide linie de credit, dupa care-i raportează la Biroul de Credit”.
“Am deschis un cont in euro cu card in 2014 la BRD, pe care nu l-am mai utilizat de 3 ani. Astazi am primit un plic ca voi fi raportat la Biroul de credite daca nu achit 73 de euro”, s-a plâns un client BRD. (vezi articolul din Bancherul.ro)
Acum, după alți 7 ani aproape, aceeași problemă ne este semnalată la Reclamații Bănci de un client BRD: „Am ajuns restant la BRD din cauza unui cont neînchis, fără să știu”.
Timp de trei ani, după ce și-a mutat contul de salariu la altă bancă, BRD i-a aplicat un comision de administrare a contului nefolosit, fără să-l anunțe de acest lucru. În schimb, îi trimitea regulat diverse promoții. (vezi aici detalii).
De aceea, am trimis la BRD următoarele întrebări:
– Cum isi notifică BRD clientii cu privire la existenta unei datorii/restante aferenta unor comisioane pentru administrarea contului?
– Cat timp este mentinut un cont inactiv si ce se intampla dupa respectiva perioada?
– Daca un client nu a fost notificat cu privire la existenta unor comisioane restante/datorii, cum se rezolva aceasta problema?
Dat fiind că n-am primit răspunsuri la întrebări, ne-am uitat în contractul standard cu clienții al BRD, denumit „Condiții generale bancare”, pentru a vedea care sunt obligațiile băncii cu privire la informarea clienților și la închiderea conturilor inactive.
În privința informării clienților, BRD trebuie să transmită clienților, lunar, un extras de cont, prin poștă, e-mail sau alte mijloace.
De asemenea, băncile au obligația legală de a-și informa clienții, cel puțin o dată pe an, cu privire la situația comisioanelor plătite de aceștia de-a lungul ultimului an.
În cazul cititorului nostru, dacă acesta nu a primit extrasul de cont lunar, pe lângă materialele promoționale ale BRD, atunci este clar că BRD a avut o problemă de comunicare.
Pe de altă parte, BRD ar fi trebuit să închidă contul inactiv, după 6 luni în care acesta nu a mai fost folosit, conform contractului standard al băncii.
În cazul de față, BRD i-a spus clientului ceva de genul „ești bun de plată, ce dacă n-ai știut că nu s-a închis contul, iar noi nu te-am anunțat”, în loc de „ne cerem scuze, am avut o problemă de comunicare, ar fi trebuit să fiți anunțat, așa încât vă anulăm datoriile și vă propunem să rămâneți clientul nostru”.
Poate că o bancă mare, de genul BRD, nu-și tratează astfel clienții, din simplul motiv că are suficienți și nu are nevoie de o bună reputație. Sau poate că nu.
Cert este că acesta este unul dintre motivele pentru care avem nevoie de mai multe bănci, nu de tot mai puține, cum se întâmplă în fiecare an.
În urmă cu 19 ani, în martie 2006, scriam în Ghișeul Bancar că „nici nu știi când te taxează banca”, un articol despre un client BRD căruia banca i-a luat... detalii
Dacă un site (platformă) sau un broker (consultant) de credite vă cere bani sub forma unor comisioane sau taxe pentru aprobarea unui credit, atunci cu siguranță este vorba de o... detalii
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii