Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Autor:

Bancherul.ro
2025-04-23 09:06

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest an.

Economiștii anticipează că Banca Centală Europeană (BCE) va reduce dobânda până la 1,5% în septembrie (vezi aici detalii), în timp ce la noi unele prognoze indică o scădere a dobânzii BNR doar cu un sfert de punct în acest an, până la 6,25%.

Ceea ce înseamnă că o dobândă la euro de 1,5% va părea excesiv de mică în comparație cu cea la lei, de 6,25%.

O dobândă ridicată susține cursul valutar, datorită investițiilor străine în titlurile de stat românești, dar pe de altă parte descurajează creditarea în moneda națională.

EURIBOR, indicele de dobândă pentru creditele în euro, se află în jurul a 2,2%, în timp ce IRCC, indicele pentru creditele în lei pentru consumatori, este în jurul a 5,5%, cu peste 3 puncte mai mare.

ROBOR, indicele pentru creditele firmelor în lei, se află la 6%, cu aproape 4 puncte mai mare decât EURIBOR, de numai 2,2%.

Dobânda mai mare la lei reflectă o inflație mai ridicată în România decât in zona euro.

Astfel, infația în România era 4,86% în martie, față de 2,2%, în țările din zona euro.

Totuși, se observă că dobânda BCE, de 2,25%, este aproape de nivelul inflației, de 2,2%, în timp ce la noi dobânda BNR, de 6,5%, este mult mai ridicată decât inflația de 4,86%.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii