„Vreau sa-mi fac un card in euro. Ce banca imi recomandati?”, intreaba un cititor.
Pentru a-i oferi un raspuns adecvat, am facut un clasament al comisioanelor practicate de cele 10 banci care au in oferta carduri in euro.
Am luat in calcul urmatoarele tipuri de comisioane:
1. Administrarea lunara a contului aferent cardului: o singura banca, Banca Transilvania (BT), nu are comision lunar de administrare a contului.
La restul bancilor, acesta variaza intre 5,5 lei la CEC Bank si 4 euro la Unicredit sau 20 de lei la BCR.
2. Emiterea unui card in euro: la jumatate dintre cele 10 banci este gratuita emiterea unui card, iar cele mai mari comisioane, de 5 euro, sunt la BCR, Raiffeisen si Alpha Bank.
3. Reinnoirea cardului la expirare: doar 4 banci au aceasta taxa, cea mai costisitoare fiind la BCR si Raiffeisen, de 5 euro.
4. Administrarea lunara a cardului in euro este gratuita la doar 4 banci: CEC Bank, Libra Bank, ING Bank si BCR. Cel mai scump este la BRD: 1 euro lunar.
5. Interogarea soldului de pe card la bancomatul (ATM) propriu, adica al bancii care a emis cardul, este gratuita, cu doua exceptii: BT – 0,1 euro si Credit Europe – 1 leu.
6-7. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania si UE este 0 lei doar la Libra Bank si ajunge pana la 1 euro la BT sau 5 lei la Unicredit.
8. Retragerea de numerar la ATM propriu este gratuita doar la CEC Bank. La restul bancilor, comisionul standard este de 0,2% din suma retrasa, dar ajunge la 1,75%, minim 5 euro, la BCR.
9-10. Retragerea banilor la bancomatele altor banci din Romania sau UE (comisioanele sunt identice, conform unei norme europene) este fara comisioane doar la CEC Bank. La celelalte banci, aceasta taxa maxima este de 1,75% din suma retrasa, minim 5 euro, la cardurile BCR.
11-12. Incasarile interbancare, adica de la alte banci, sunt gratuite la 6 banci. Comisionul cel mai ridicat se afla la Raiffeisen: 0,1%, minim 5 lei.
In privinta costurilor, asadar, cele mai ieftine carduri sunt, in ordine, la CEC Bank, Libra Bank, Credit Europe, BT si BRD.
CEC Bank are un card original, Multicurrency, ce poate fi folosit pentru mai multe valute, pe cand la restul bancilor, un card in euro poate fi emis doar aferent unui cont in euro.
Exista, de asemenea, trei banci, BCR, ING si Unicredit, care permit retrageri de numerar in euro la bancomate, dar numai pentru propriii clienti. Comisioanele pornesc de la 0 la BCR, 0,5% la ING si ajung la 2% la Unicredit.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii