Dobanzile la creditele in lei au scazut la noi niveluri minime istorice la finalul lui 2016

Autor:

Bancherul.ro
2017-01-04 22:16

Dobanzile la creditele in lei acordate de banci, atat populatiei cat si firmelor, au scazut la noi niveluri minime istorice in luna noiembrie, in contextul cresterii concurentei pe piata bancara si a unui nivel ridicat de lichiditati, indica statisticile BNR.

Astfel, dobanda la creditele in lei existente in sold a scazut la 5,48% in noiembrie 2016, de la 5,51% in octombrie, in conditiile in care indicele de dobanda ROBOR la 3 luni a scazut la un minim record de 0,69% iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 0,92% la finalul lunii septembrie.

Pe parcursul ultimului an, dobanda la credite a scazut cu aproape un punct procentual, in conditiile in care in noiembrie 2015 se situa la 6,36%.

De asemenea, dobanda la creditele in lei in sold acordate populatiei a scazut in noiembrie la un minim record de 6,61%, de la 6,66% in octombrie. In urma cu un an, in noiembrie 2015, bancile practicau o dobanda de 7,72%, asadar cu peste un punct mai mare.

Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele noi pentru consum acordate populatiei a fost 10,09% in noiembrie, in crestere de la 9,99% in octombrie, dar sub nivelul din noiembrie 2015, cand era 10,73%.

DAE la creditele pentru locuinte a scazut in noiembrie la 3,76%, de la 3,99% in octombrie si 4,13% in noiembrie 2015.

Si dobanda la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare au scazut la 3,76% in noiembrie, de la 3,99% in luna precedenta.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii