La Unicredit, platile in lei au devenit mai scumpe decat cele in euro

Autor:

Bancherul.ro
2019-11-13 18:50

Unicredit a decis sa majoreze comisioanele pentru utilizarea unui cont curent si card in lei, pentru a compensa scaderea semnificativa a tarifului pentru platile in euro, in urma implementarii normelor SEPA, care prevad ca platile in euro trebuie sa aiba aceleasi costuri ca cele in lei.

Numai ca acum platile in lei la Unicredit au devenit mai scumpe decat cele in euro. Iata de ce.

Din 15 decembrie, bancile romaneti sunt obligate sa respecte Regulamentul EC nr. 924/2009 privind platile transfrontaliere in euro, modificat de Parlamentul European in 14 februarie 2018, care impune ca platile in euro sa aiba aceleasi costuri ca cele in monedele nationale, adica in lei, in cazul nostru.

Pana acum, pentru platile in euro, Unicredit avea un comision de 0,1% din suma transferata, minim 10 euro, substantial peste nivelul unei plati in lei, de doar 3 lei.

Pentru a respecta noile reguli europene, Unicredit ar fi trebuit ca si pentru platile in euro sa practice acelasi comision ca pentru cele in lei, adica 3 lei.

Ce a facut insa banca? A modificat mai intai comisionul in lei, dintr-o suma fixa, de 3 lei, intr-un tarif procentual, cum era anterior pentru platile in euro, adica 0,1% din suma, cu limite inferioare si superioare: minim 3 lei si maxim 2.000 de lei. Acelasi tarif este aplicat, acum, si pentru platile in euro.

Numai ca la comisioanele pentru platile in lei, Unicredit adauga si taxele (spezele) impuse bancilor de sistemele de plati Sent (0,51 lei pentru platile de mica valoare, de pana la 50.000 de lei) si ReGIS (6 lei pentru plati mai mari de 50.000 de lei) ale Transfond, pentru platile interbancare (dintr-o banca in alta).

Astfel incat comisionul final pentru o plata in lei la Unicredit este de 0,1% minim 3,51 de lei, maxim 2.006 lei, fata de 0,1% minim 3 lei, maxim 2.000 lei pentru o plata in euro, unde nu se adauga taxele sistemelor de compensare a platilor in euro.

Iata cum o plata in euro a scazut de la minim 10 euro (47 de lei) la doar 3 lei, in timp ce o plata in lei a crescut de la 3 lei la 2.000 de lei.

BCR si ING, alte doua banci care au implementat normele SEPA, au decis sa mentina si pentru platile in euro comisioane fixe: 3 lei la BCR, 5 lei la ING. (vezi foto)

Alte comisioane in lei majorate de Unicredit

Unicredit a decis sa majoreze si alte comisioane aferente utilizarii unui cont in lei sau unui card.

Astfel, comisionul standard pentru administrarea lunara a unui cont in lei a crescut de la 3 la 5 lei.

Iar comisionul pentru retragerile de numerar de pe carduri la bancomatele altor banci din Romania si strainatate a fost majorat de la 1% + 2,5 lei la 1,5% minim 7 lei.

Unicredit a luat astfel exemplul ING, care a scumpit si ea costul unui cont in lei, dupa ce a decis sa scada semnificativ comisioanele pentru platile in euro (vezi aici detalii), spre deosebire de BCR, care a pastrat nivelurile comisioanelor in lei, chiar daca a scazut comisionul unui transfer in euro de la minim 10 euro la doar 3 lei (vezi aici detalii).

 

Comentarii

De la: AdrianSubiect:

Partial gresita stirea

Comentariu:

Platile prin NFC merg. Am putut plati. Aplicatia ramane la black screen.

De la: Aron Mihail GeorgeSubiect:

Mesaj

Comentariu:

Si eu,oridecate ori accesez ceva din telefon,ma trezesc cu mesajul:Scuze,Home Bank s-a oprit. Acest mesaj are capacitatea de a-mi bloca ecranul Pana nu dau Ok,nu dispare.Astfel pot intra in pagina ce se deschisese..nu mai scap...chiar e normal ca aplicatia sa iti blocheze accesul in telefon???

De la: VladySubiect:

Tranzactii duplicate pentru ca n-au fost vizibile in rapoarte mai mult de 2 ore, dar nici pe soldurile din conturi!

Comentariu:

In interfata web, de la o banala plata ce ma anunta ca era procesata dar nu se vedea nimic la solduri dar nici la tranzactii chiar si la doua ora dupa operatiune, pentru c-am insistat m-am ales cu tranzactii triplate. Sunt curios cand vor revarsa tranzactiile... am facut deja cerere dar si plangere.

De la: Rosu FlorinSubiect:

Pe display apare home bank s-a oprit

Comentariu:

Pe display apare home bank s-a oprit . Trebuie sa dau ok ca sa se deplocheze displayul.

De la: AxlSubiect:

Home'Bank nu poate functiona pe configuratia acestui dispozitiv

Comentariu:

"HomeBank nu poate functiona pe configuratia acestui dispozitiv". De zeci zile primesc acest mesaj, cand a mers fara probleme pana acum cu aceelasi configurație. Rușine! Am ales ING pentru serviciile lor online, daca nu rezolv cu mizeriile astea de verificari o sa imi mut salariul si banii la alta banca

De la: LucianSubiect:

Acces la aplicatie Home Bank

Comentariu:

Daca telefonul tau este rooted sau are custom rom, aplicatia nu mai este disponibila. Romul a fost customizat datorita furnizorului Samsung care a abandonat evolutia software pentru Galaxy S7. Nu are nici o legatura cu ing. Home Bank. Poate se rezolva acest impediment datorat ING.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii