Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

Autor:

Bancherul.ro
2022-01-03 19:02

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022.

IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, inclusiv la creditele garantate de stat prin programul Noua Casa, precum si alte credite imobiliare standard.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

IRCC se modifica trimestrial si este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in baza unei legi (OUG 19/2019) care impune aplicarea acestui indice in baza dobanzilor medii din piata bancara valabile in urma cu doua trimestre (T3 2021), ceea ce face ca indicele IRCC sa nu fie relevant pentru evolutia dobanzilor din prezent din piata bancara.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in trecut pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei acordate de banci populatiei, indicele folosit acum doar pentru creditarea firmelor, a depasit in prezent 3% pe an, dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta de doua ori in trimestrul trei al anului trecut, de la 1,25% la 1,75%.

Diferenta dintre IRCC si ROBOR la 3 luni este in prezent de aproape doua puncte (1,85 puncte).

IRCC a fost infiintat pentru a se evita fluctuatiile majore ale dobanzilor variabile (ROBOR) din piata interbancara (vezi in grafic evolutia comparativa a IRCC si ROBOR la 3 luni).

Cu cat creste rata la un credit Noua Casa

Sa luam ca exemplu un credit ipotecar Noua Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro), rambursabil in 30 de ani.

Pana acum, pe parcursul ultimelor trei luni (T4) din 2021, rata lunara cu dobanda de 3,08% (calculat astfel: IRCC de 1,08% plus marja fixa a bancii, de 2%) si DAE de 3,31% era in jurul a 766 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani ajungea la 281.537 lei.

Din 1 ianuarie 2022, DAE la acelasi credit creste la 3,41%, rata lunara se majoreaza cu doar 9 lei, de la 766 la 775 de lei, iar suma totala de rambursat dupa 30 de ani este mai mare cu 3.191 de lei, de la 281.537 lei la 284.728 lei, conform Calculatordecredite.ro.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii