Euribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro

Autor:

Bancherul.ro
2023-02-06 10:44

Euribor la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in euro, a crescut la 2,5%, iar Euribor la 6 luni la aproape 3%, ceea ce determina cresterea ratelor la creditele in euro, in special la creditele ipotecare, care au valori mai mari.

Spre deosebire de Robor, indicele pentru creditele in lei, care a crescut deosebit de mult pe parcursul ultimilor doi ani, Euribor a inceput urcusul mult mai tarziu si mult mai putin, conform politicilor monetare ale BNR (Banca Nationala a Romaniei), respectiv BCE (Banca Centrala Europeana).

Astfel, BNR a inceput sa majoreze dobanda de referinta din octombrie 2021, de la 1,5% la 7%, in timp ce dobanda BCE a crescut doar din iulie 2022, de la 0% la 3% in prezent.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 7,15% in prezent, in timp ce EURIBOR la 3 luni a crescut de la valori negative, de -0,5%, cat era in 2021, la 2,5% in prezent.

Cu cat au crescut ratele in lei si euro

Sa luam ca exemplu un credit de 50.000 de euro, echivalentul a 250.000 de lei, pe o perioada de 20 de ani, ambele cu dobanzi variabile, indexate la indicii ROBOR si EURIBOR la 3 luni.

In cazul creditului in lei, din cauza ROBOR, care a urcat de la 1,5% la 7%, rata lunara a crescut de la 1.614 lei la 2.454 lei, adica aproape s-a dublat.

Suma totala de plata a crescut, in consecinta, de la 378.068 lei 581.695 lei.

La creditul in euro, scumpirea este mult mai mica: de la 1.364 lei a ajuns acum la 1.749 lei (echivalent euro). (vezi foto)

Ce se va intampla in continuare cu ROBOR si EURIBOR?

BNR a ajuns cu dobanzile la cel mai inalt nivel, de 7%, urmand tendinta de scadere, odata cu inflatia, ceea ce inseamna ca si ROBOR-ul va scadea.

BCE este insa in urma cu cresterea dobanzilor, urmand alte majorari peste nivelul de 3%, insa nu de o amploare atat de mare ca cele ale BNR, posibil sa se opreasca sub nivelul de 4%

Astfel ca Euribor probabil ca va mai creste putin, in jurul valorii de 3%, ceea ce nu va mai umfla foarte mult rata lunara a creditului.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

De ce nu mai acceptă BRD bancnotele de 50 de dolari?

"Stimați clienți, vă informam că, temporar, bancnotele de 50 USD nu sunt acceptate pentru operațiunile de depunere numerar și schimb valutar la ghișeu și MBA. Vă mulțumim pentru înțelegere!", este... detalii

Care bancă are cel mai bun curs de schimb euro/leu?

Cele mai bune cotații de curs de schimb euro/leu le găsim la CEC Bank și Exim Banca Românească, rezultă din comparația ratelor de curs valutar practicate de cele mai mari... detalii

BCR oferă, temporar, un curs valutar mai bun la euro

BCR și-a anunțat clienții că le oferă temporar, până în 28 mai, un curs valutar mai bun la euro, prin aplicația George: "Știm că, în vremuri imprevizibile, orice mic avantaj... detalii

Banca Transilvania anunță o creștere semnificativă a operațiunilor

Banca Transilvania anunță, într-un comunicat, că operațiunile băncii au înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului: +16% la numărul tranzacțiilor clienților persoane fizice și companii, față de primul... detalii