Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi au revenit la niveluri mai mari decat anul trecut

Autor:

Bancherul.ro
2019-12-02 19:37

Dupa doua luni consecutive de scadere, creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor au revenit in luna octombrie la un nivel mai ridicat decat in lunile corespondente (octombrie) din anii trecuti, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea creditelor noi in lei s-a ridicat in luna octombrie la 6,1 miliarde lei, comparativ cu 5,5 miliarde lei in septembrie si 6 miliarde lei in august.

Comparativ, in luna octombrie din 2018, volumul imprumuturilor noi in lei a fost de de numai 5,9 miliarde lei, in octombrie 2017 – 4,9 miliarde lei, iar in octombrie 2016 – 5,9 miliarde lei.

Toate tipurile de imprumuturi au fost mai mari in octombrie decat in luna precedenta.

Cel mai mare avans l-au inregistrat finantarile in lei pentru firme, de la 2,3 miliarde lei in septembrie la 2,6 miliarde lei in octombrie, urmate de creditele pentru locuinte, de la 1,2 la 1,4 miliarde lei.

Creditele pentru consum au avut o crestere mai mica, de la 1,9 la 2 miliarde lei. Insa in ciuda avansului creditelor noi, stocul de credite de consum a consemnat o corectie importanta in octombrie, comparativ cu lunile precedente. (vezi aici detalii)

Comparativ cu luna octombrie a anului trecut, valoarea creditelor noi in lei acordate populatiei, atat pentru consum cat si pentru locuinte, sunt mai ridicate in aceeasi luna din acest an. Nu este si cazul finantarilor noi in lei pentru firme, care sunt mai putine decat anul precedent: 2,6 miliarde in octombrie, fata de 2,7 miliarde lei in octombrie 2016.

In total, in primele zece luni ale anului, valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-a cifrat la 54,8 miliarde lei, cu 5%, echivalentul a 2,6 miliarde lei, peste nivelul din acelasi interval al anului trecut.

Creditele noi au reusit sa depaseasca nivelul din anul trecut in ciuda conditiilor adverse de la inceputul lui 2019, cu multa instabilitate politica si legislativa, creata de introducerea taxei pe active si alte proiecte de legi impotriva bancilor.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii