Credit Europe Bank a estimat pierderi de 15 milioane euro din cauza proceselor cu clientii

Autor:

Bancherul.ro
2017-04-17 22:05

Credit Europe Bank a evaluat la peste 15,6 milioane euro potentialele pierderi din litigiile cu clientii privind clauzele abuzive din contractele de credit sau legea darii in plata, dupa efectuarea unei analize detaliate a intregului portofoliu de clienti persoane fizice care detin credite, majoritatea in euro si franci elvetieni, se arata in raportul anual al bancii-mama, Credit Europe Bank N.V., cu sediul central in Olanda, care face parte din grupul Fiba, detinut de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin.

La finalul lui 2016, banca inregistrase provizioane in valoare de peste 5,6 milioane euro pentru potentialele despagubiri aferente proceselor initiate de clienti privind clauzele abuzive din contractele de credit.

Credit Europe Bank este una dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni (CHF) in perioada de euforie care a precedat criza de la finalul lui 2008, insa nu a facut pana acum nicio oferta de conversie a acestora in lei.

O parte din creditele acordate de banca, printre care si cele neperformante si cu litigii, au fost intregistrate sau cesionate unei Institutii Financiare Nebancare (IFN), Credit Europe Ipotecar IFN SA, inscrisa in registrul general al IFN-urilor de la BNR din februarie 2008, iar alta parte catre banca-mama, astfel ca banca a ramas cu un portofoliu fara prea multe pierderi.

In consecinta, Credit Europe Bank a anuntat intr-un comunicat de presa obtinerea unui profit brut de 8 milioane de euro in 2016.

Insa banca-mama din Olanda a raportat o pierdere de 10 milioane euro pentru subsidiarele din Romania, respectiv banca si firma de leasing Credit Europe Leasing, ceea ce inseamna ca pierderile au fost inregistrate in principal de IFN-ul care a preluat majoritatea creditelor ipotecare.

Soldul creditelor retail ale Credit Europe Bank, inclusiv credite ipotecare, s-a ridicat la 490 milioane euro la finalul lui 2016, dintre care 304 milioane au fost incluse la categoria creditelor performante, 140 milioane euro la categoria creditelor neperformante (NPL) si 46 milioane in categoria sub-standard.

Creditele in CHF aveau o valoare de 459 milioane lei, comparativ cu credite in lei de 860 milioane lei si credite in euro echivalentul a un miliard de lei, conform datelor bancii la finalul lui 2015.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte detalii privind rezultatele Credit Europe Bank

Comentarii

De la: FLORYSubiect:

PENALITATI SI DOBANZI

Comentariu:

CE POT SA FAC DACA IN ANUL 2014 S-A PUS PROPRIRE PE SALARIU PENTRU O SUMA SI ACUM IN ULTIMA LUNA CAND DATORIA COMFORM PROPRII SE STINGEA, AM FOST INSTIINTATATA CA SE MAI ADAUGA SI MAI AM DE PLATA INCA 20% DIN SUMA PROPRITA INTIAL CARE REPREZINTA PENALITATI?MULTUMESC

De la: Simon mihaelaSubiect:

Dobanzi si penalitati

Comentariu:

Ce pot face in cazul in care am fost executata silit pentru o suma de 14500, pe care am achitato, iar creditoarea a calculat in plus dobanzi si penalitati in valoare de peste 10000 ron dupa achitarea debitului pentru care am fost executata?

De la: Savin laurentiuSubiect:

Am o pornire de 7 ani pe care o plătesc luna de luna si mai am de plata mai mult ca valoarea creditului! Ce dobînzi practica si cum as putea sa rezolv problema

Comentariu:

De la: SerboiSubiect:

Proprire

Comentariu:

Bun? ziua, am fost executat silit prin proprire de salariu, la data proprii am avut un anumit salariu. Între timp au trecut destul de mulți ani în care am putut lua alte credite și bineînțeles a crescut și salariu net. Se poate creste prorirea la salariul actual dac? pe langa proprire am și alte credite nerestante în desf?șurare, credite f?r? intarzieri?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii