Bancile romanesti au efectuat anul trecut transferuri de bani intre conturile deschise de firme si populatie in valoare de 6,541 trilioane lei, cu 1,1 trilioane lei (21%) mai mult decat in 2014, in conditiile in care sumele din conturile bancare ale romanilor au crescut anul trecut cu 25 miliarde lei, datorita cresterii veniturilor, pe fondul avansului puternic al economiei.
Si numarul platilor efectuate de romani prin intermediul conturilor bancare a crescut in 2015 la 221 milioane tranzactii, cu 24 milioane (12%) mai multe decat in anul precedent.
Astfel, valoarea medie a unei tranzactii bancare s-a ridicat la aproape 30.000 de lei (29.599 lei), arata ultimele statistici publicate de BNR.
Si numarul si valoarea platilor cu cardul a crescut spectaculos anul trecut, precum si in prima parte a acestui an. Astfel, numarul platilor cu cardurile de debit a ajuns in ultimul trimestru al anului 2015 la 65 milioane, fata de doar 52 milioane in aceeasi perioada din 2014.
Valoarea tranzactiilor de plata cu cardurile de debit a crescut la 9,1 miliarde lei in ultimul trimestru din 2015, fata de doar 7 miliarde in aceeasi perioada din 2014. In trimestrul doi din acest an, valoarea platilor cu cardurile de debit a ajuns la 9,6 miliarde lei. (vezi aici detalii)
Avansul puternic al operatiunilor bancare, peste nivelurile inregistrate in anii care au precedat criza din 2008 (vezi graficul), se datoreaza avansului puternic al economiei romanesti, materializat in cresterea salariilor si a veniturilor disponibile, implicit si a banilor din banci.
[1]
Astfel, banii din conturile bancare ale firmelor si populatiei au crescut cu 24,3 miliarde lei (31%) in 2015 fata de anul precedent, la un total de 103 miliarde lei, la finalul lui 2015, conform statisticilor BNR.
Pana in iulie 2016, valoarea conturilor bancare a mai crescut cu 7 miliarde lei, pana la 110 miliarde lei in total.
In acelasi timp, depozitele romanilor au scazut cu 7 miliarde lei anul trecut, la un total de 136 miliarde lei in decembrie 2015, de la 143 miliarde lei in decembrie 2014.
Pana in iulie 2016, valoarea depozitelor bancare a mai scazut cu 4 miliarde lei, la 132 miliarde lei.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind transferurile bancare si platile cu cardurile
Cardurile de credit, cardurile de cumpărături, plățile cu cardul în țară și străinătate, precum și fraudele la care ne putem expune sunt câteva dintre temele dezbătute în cadrul Centrului de... detalii
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
BRD și-a majorat creditele acordate populației și firmelor cu 21% în primul trimestru al anului, în timp ce depozitele au avansat într-un ritm mult mai scăzut, de numai 5%. Valoarea... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii