Valoarea creditelor ipotecare pentru cumpararea unei locuinte acordate de banci este mai mare decat anul trecut, in ciuda pandemiei coronavirusului si a lipsei programului Prima Casa, prin care se pot obtine imprumuturi pentru achizitia de locuinte garantate de stat, cu avans de doar 5% si dobanda de 2% plus IRCC, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Conform statisticilor BNR, in luna iulie, bancile au acordat credite noi in lei pentru locuinte in valoare de aproape 1,3 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei in luna corespondenta a anului precedent, cand functiona si programul Prima Casa si nu exista pandemia de coronavirus.
Volumul de credite ipotecare a scazut doar in iunie, la 0,9 miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde in aceeasi luna din anul precedent, dupa ce in aprilie si mai valoarea imprumuturilor a fost de asemenea mai ridicat decat in anul anterior.
Programul Prima Casa nu mai functioneaza din luna aprilie, cand urma sa intre in vigoare un nou program initiat de PSD, denumit “O familie, o casa”, dar pe care guvernul PNL nu a dorit sa-l aplice, pentru ca urma sa-l inlocuiasca cu propriul program, “Noua Casa”, asteptat sa inceapa in aceasta luna.
Conform noului program, valoarea maxima a unui credit, pentru achizitia oricarui tip de apartament, nou sau vechi, creste de la 56.000 de euro in prezent la 66.500 de euro, iar avansul ramane 5% din valoarea locuintei, ceea ce inseamna ca valoarea maxima a acesteia este 70.000 de euro.
In cazul cumpararii de locuinte noi, creditul poate fi si mai mare, intre 59.501 de euro si 119.000 EUR, insa avansul in acest caz este, si el, mai ridicat, de minim 15% din valoarea locuintei. (vezi aici detalii despre Noua Casa)
Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare sunt CEC Bank, Banca Transilvania (BT) si BCR (vezi aici topul dobanzilor).
Nu există comentarii pentru această știre.
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii