ING Bank a majorat avansul necesar pentru un credit ipotecar la 25% din valoarea locuintei, fata de 15% pana in prezent. ING precizeaza pe site-ul bancii ca “avansul difera in functie de calitatea si locatia imobilului ipotecat”, ceea ce inseamna ca avansul poate sa fie mai mare de 25% in cazul locuintelor vechi sau a celor situate in zone periferice.
ING a devenit astfel a zecea banca, dupa BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Bancpost, Alpha Bank, Garanti Bank, Banca Romaneasca si Intensa Sanpaolo, care a majorat avansul la creditele ipotecare din cauza legii privind darea in plata.
Banca Transilvania (BT) a ramas singura dintre bancile mari care inca nu a luat o decizie privind majorarea avansului la creditele ipotecare, dar cel mai probabil se va alatura tendintei restului bancilor importante.
La alte banci, avansul a fost majorat chiar si pana la 35%. De asemenea, unele banci au decis sa creasca si dobanzile la credite, nu doar avansul.
BNR a estimat ca ratele lunare la creditele ipotecare in lei vor creste cu 44% iar la cele in euro cu 41%, din cauza legii privind darea in plata, ca o consecinta a majorarii dobanzilor.
De asemenea, timpul de asteptare pentru strangerea unui avans majorat la cel putin 35% va creste la 7,9 ani, fata de 3,8 ani in prezent pentru un avans de 15% la creditele imobiliare standard sau 1,3 ani pentru un avans de 5% la creditele Prima Casa. (vezi aici detalii)
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii