Depozitele bancare in euro au crescut mai mult decat cele in lei, pe fondul deprecierii leului

Autor:

Bancherul.ro
2017-12-27 22:45

Depozitele bancare in valuta ale populatiei au crescut in acest an cu 9,7% exprimate in euro, mai mult decat depozitele in lei, care s-au majorat cu 7,9% in valoare nominala si cu 4,5% in termeni reali, daca se ia in calcul si devalorizarea banilor prin inflatie.

Luna trecuta, noiembrie, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 2,4% fata de luna precedenta, in timp ce economiile in lei au scazut cu 0,2%.

Si in octombrie ritmul lunar de majorare a depozitelor populatiei in valuta a fost dublu (1,2%) fata de cele in lei (0,6%).

Cresterea cursului stimuleaza economisirea in euro

Preferinta populatiei pentru economiile in valuta, euro in principal, ar putea fi pusa pe seama devalorizarii monedei nationale in a doua parte a acestui an.

Cursul euro/leu a inceput anul la nivelul de 4,5175 lei pentru un euro, care s-a mentinut doar pana la finalul lunii februarie. In martie, cursul a crescut la 4,56 lei, iar la finalul lunii august a ajuns la 4,59 lei, nivel la care a ramas pana la inceputul lunii noiembrie, cand a spart pragul de 4,6 lei, odata cu majorarea dobanzilor de pe piata interbancara. Ulterior, cursul a tot urcat pana la 4,6515 lei astazi, 27 decembrie.

In total, de la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 3,1%, echivalentul a 14 bani, fata de euro, ceea ce, de fapt, nu este o crestere foarte mare.

Ce inseamna, concret, o depreciere a leului cu 14 bani fata de euro? Un depozit de 1.000 de euro, care valora la inceputul anului 4.517 lei, in prezent a ajuns la 4.651 lei, asadar, cu 134 de lei mai mult.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii