Banii din conturile bancare cresc intr-un ritm dublu fata de numerarul din afara sectorului bancar

Autor:

Bancherul.ro
2015-09-23 21:52

Utilizarea tot mai frecventa a cardurilor bancare pentru plati, dezvoltarea comertului online precum si masurile luate recent de autoritati pentru fiscalizarea economiei si reducerea economiei subterane determina inmultirea sumelor de bani din conturile bancare si scaderea volumului de cash din afara sistemului bancar.

Ultimele date ale BNR arata ca numerarul in circulatie din afara sectorului bancar a avansat cu 15,3% in ultimul an, insa banii din conturile bancare ale romanilor, persoane fizice si firme, au crescut inca o data mai mult, cu 27,5%.

Valoarea banilor cash care se plimba in afara conturilor bancare se ridica la 43 de miliarde de lei, in timp ce sumele din banci sunt inca o data mai mari, respectiv 86 de miliarde de lei.

In august, avansul depozitelor overnight (conturi curente si depozite la vedere) a fost de 2,6% fata de luna iulie, in timp ce numerarul in circulatie a crescut cu numai 1,4%.

Numerarul a crescut cu 3,1 miliarde lei in acest an, in timp ce conturile bancare au sporit cu 8,3 miliarde lei.

Pe de alta parte, depozitele bancare (la termen, cu durata initiala de pana la doi ani) sunt in continua scadere, fiind mai putine cu 3,5% in luna august, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Concret, depozitele bancare la termen au scazut cu 8,4 miliarde lei in acest an, la un total de 132 miliarde lei.

Retragerea banilor din depozitele bancare poate fi pusa pe seama dobanzilor scazute si a revenirii optimismului populatiei si firmelor in consum si investii.

Pe de alta parte, cresterea sumelor din conturile bancare are mai multe cauze: cresterea platilor si transferurilor datorita cresterii economice si a veniturilor, dar si masurile luate de autoritati pentru reducerea evaziunii si a economiei subterane, prin masurile in forta ale ANAF, precum si adoptarea legii privind plafonarea platilor in numerar, intrata in vigoare in luna mai. (vezi aici detalii)

Comentarii

De la: panzariu eleonoraSubiect:

nemernicia si obraznicia recuperatorilor

Comentariu:

BUNA ZIUA; ACESTE FIRME DE RECUPERARE, CU "BANCI-SUCURSALE-ASA ZISE MAMA", TOCMAI IN PARADISE FISCALE GREU DE CONTROLAT FINANCIAR, STIU DE LA SOTUL MEU, OFITER, FAC AFACERI NECURATE DE MILIOANE in valuta; au curajul sa ordone administratorilor de bloc sa ii puna pe datornicii care s-au achitat corect cat au putut, deci sa ii puna la avizierul blocurilor de ce nu si pe la metru sau pe copaci in parcuri, pe stalpi la statii de autobuze? inacceptabil, racoleaza vecini pe nume false sa dea date despre datornicii din bloc, pun plicuri nu numai la cutie de posta, dar si la poarta intrarii in bloc lipite...nu se mai poate, intr-un stat zis de drept.

De la: mariaSubiect:

este legal ca Banca Transilvania sa perceapa dobanzi la o descoperire de card atata timp cat am executare silita de 7 luni

Comentariu:

De la: darySubiect:

buna

Comentariu:

ce fac daca dupa 5 ani am primit o instiintare de la recuperatori ca am de plata la TELEKOM suma de 1 888 lei..poate trimite la serviciu sa mi opreasca din salariu?

De la: EtesSubiect:

RECUPERATORI DE CRREANAT ar trebuie sa respecte si legea!

Comentariu:

Ar trebuie ca Firmele de Recuperare sa ia in seama si sa respecte prevedele Decretului 167 din 1958. O creanta mai veche spre exemplu :Art. 201 Prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit. Adic?, dac? prescripția a început s? curg? înainte de oct.2011, îi sunt aplicabile prevederile Decretului 167 din 1958, inclusiv în ceea ce privește caracterul de ordine public? (și, implicit, obligația instanței de a cerceta din oficiu împlinirea prescripției). Dar se pare le plac sa hartuiasca debitori cu cat mai multe notificari si 10 in fiecare luna punand si presiuni uneori doar asa vor ceda si vor pleti debitori ce nu cunosc si drepturile lor.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii