BANCI | Stirea Zilei

Romanii au depozite de 245 milioane euro la Bank of Cyprus. Timp de o saptamana, se pot retrage de la ATM maxim 4.000 de lei zilnic. Masura de nationalizare a depozitelor din Cipru nu se aplica si in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-01 16:39

Bank of Cyprus sucursala din Romania are depozite atrase de la populatie si firmele din Romania in valoare de 245 milioane euro, conform ultimelor date facute publice de banca, la 30 septembrie 2012.

Conform declaratiilor autoritatilor cipriote si ale BNR, masura de nationalizare a depozitelor de peste 100.000 de euro, parte a planului de salvare a Ciprului, se aplica doar depozitelor din bancile de pe teritoriul Ciprului, asadar depozitele din sucursala Bank of Cyprus din Romania nu sunt afectate.

Dar pentru ca Bank of Cyprus are statut de sucursala a bancii din Cipru, atat supravegherea bancii cat si garantarea depozitelor sunt asigurare de institutiile cipriote.

Cu alte cuvinte, in cazul in care banca intra in faliment, cei care au depozite sub 100.000 de euro vor fi despagubiti integral de catre fondul de asigurare a depozitelor din Cipru. In cazul depozitelor mai mari, neasigurate, sansa de recuperare a banilor depinde de modul in care banca isi va recupera propriile datorii, in cadrul procesului de lichidare. Din acest motiv, solutia de vanzare a bancii este ideala, intrucat vor fi asigurate toate depozitele.

Subsidiara Bank of Cyprus din Grecia a fost preluata de Piraeus Bank, ceea ce n-ar fi exclus sa se intample si in Romania, in conditiile in care banca a anuntat ca se inchide pentru o saptamana pentru a evalua solutiile de vanzare a bancii.

Pe de alta parte, o alta banca ce ar putea fi interesata de preluarea Bank of Cyprus ar putea fi Banca Transilvania, la care Bank of Cyprus este actionar cu aproape 9% din capital, iar banca din Cluj are, la randul sau, o sucursala in Cipru.

Si reprezentantul BNR, Adrian Vasilescu, a declarat astazi ca masura de suspendare a operatiunilor Bank of Cyprus timp de o saptamana in vederea gasirii unui cumparator a fost luata pentru a se proteja depozitele clientilor.

Bancherul.ro a scris despre scenariile posibile in cazul bancilor cipriote din Romania, in conditiile in care acestea nu mai pot fi sustinute de bancile-mama.

Timp de o saptamana, incepand de astazi, vor functiona asadar doar ATM-urile bancii, de la care firmele si persoanele fizice pot retrage numerar sau efectua plati la comercianti cu cardul in limita a maxim 4.000 de lei pe zi in Romania, la fel si in strainatate, limita totala pe zi fiind de 8.000 de lei (4.000 pentru retrageri de numerar si 4.000 pentru plati cu cardul).

Creditele Bank of Cyprus sunt de doua ori mai mari decat depozitele, jumatate din expunere fiind pe imobiliare

In acelasi timp, creditele acordate de Bank of Cyprus Romania persoanelor fizice si firmelor romanesti au o valoare de doua ori mai mare, respectiv 573 milioane euro, cea mai mare parte, adica 474 milioane fiind credite acordate companiilor.

Expunerea pe sectorul imobiliar este foarte mare, respectiv de 225 milioane de euro, jumatate din volumul total de credite, fata de doar 27 milioane euro credite pentru sectorul productiv si 30 milioane euro pentru comert.

In aceste conditii, volumul creditelor neperformante s-a dublat in primele 9 luni ale anului precedent, la peste 70 milioane euro, ceea ce a provocat bancii o pierdere de 6,6 milioane euro, fata de un castig de 4,8 milioane in aceeasi perioada a anului precedent.

La nivel de grup, Bank of Cyprus a consemnat pierderi de 211 milioane de euro pentru primele nouă luni, faţă de un rezultatul negativ de 793 milioane de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul de anul trecut a fost influenţat puternic de un impact negativ de circa 1 miliard de euro, ca urmare a participării statului elen la un program de restructurare a datoriei statului elen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca poate garanta ca nu o vom pati si noi ca Ciprul si a adus o serie de argumente in acest sens.

De ce a fost inchisa Bank of Cyprus

Este important de mentionat, asa cum a spus si guvernatorul Isarescu, dar si supraveghetorul bancilor de la BNR, Nicolae Cinteza, ca cele doua banci cipriote, Bank of Cyprus si Marfin Bank sunt solvabile, au o rata a solvabilitatii de peste 10%, fata de minimul reglementat de 8%, cu alte cuvinte nu sunt in pericol de faliment.

Adevaratul pericol a venit insa in ultimele saptamani, odata cu problemele bancilor-mama din Cipru si impunerea masurii de nationalizare a depozitelor, fapt care a creat un hazard moral printre deponentii din alte tari, inclusiv din Romania, care sunt tentati sa-si lichideze depozitele la bancile cipriote.

Basca declaratiile iresponsabile ale unor reprezentanti de banci si chiar ai BNR, care au sustinut ca depozitele de peste 100.000 de euro in banci nu mai sunt recomandate. Ba chiar Mugur Isarescu a spus ca oamenii incep sa-si sparga depozitele, iar un bancher de la Raiffeisen a declarat ca oamenii vin cu depozitele la banca sa, pentru ca e considerata mai sigura.

Din acest motiv a fost inchisa Bank of Cyprus, care probabil risca sa se confrunte cu un asalt al clientilor asupra depozitelor in vederea retragerii, denumit in jargonul international "bank run".

In acelasi timp, bancile cipriote ar putea avea probleme in a sustine filialele si subsidiarele din alte tari.

De altfel, ministrul de Finante al Ciprului a declarat ca sucursalele din strainatate vor fi vandute, insa in timp, pentru a nu obtine niste preturi prea mici.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii