“Ce bine ca am credit in euro! Daca-l aveam in lei, acum as fi avut probleme, cu ROBOR-ul la peste 5%, in timp ce Euribor-ul este -0,4%”, se bucura un cititor.
L-am intrebat daca nu este afectat, in schimb, de cursul valutar leu/euro. “Deloc, a raspuns el. Am aceeasi rata de ani buni”.
Cursul de schimb leu/euro a crescut in ultimul an (aprilie 2021-aprilie 2022) cu doar 2 bani, de la 4,92 lei/euro la 4,94 lei/euro, adica 0,4%.
In timp ce ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 5,5%, cu patru puncte puncte procentuale, adica de peste trei ori mai mult.
Rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro (250.000 de lei) pe 30 de ani a crescut intr-un an cu 600 de lei, de la 1.300 de lei, cand dobanda era 4,7%, la 1900 de lei in prezent, cu o dobanda mai mare cu patru puncte, respectiv 8,7%.
In cazul unui credit in euro, rata a ramas aproape neschimbata in ultimul an (ca de altfel in ultimii cinci ani), cu EURIBOR la 3 luni negativ, in jurul a -0,4%, fata de -0,5% in 2021, in timp ce cursul a crescut nesemnificativ.
Creditele sunt obtinute acum aproape exclusiv in lei, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a restrictionat (in realitate, se poate spune ca le-a interzis) din 2012, cu scopul de a proteja populatia fata de riscul valutar.
Iata insa ca riscul dobanzii este acum mult mai mare decat cel valutar, pe cand riscul valutar s-a dovedit, de fapt, a fi aproape inexistent.
In ultimii cinci ani, cursul euro/leu a crescut cu doar 0,36 de bani, de la 4,56 lei/euro in 2017 la 4,92 lei/euro in 2021, adica aproape 8%.
Nu există comentarii pentru această știre.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii