Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, precum cel energetic, telecomunicatii si banci.
In cazul taxei bancare, aceasta se va aplica trimestrial, daca indicele ROBOR al dobazilor de pe piata interbancara depaseste nivelul de 2% pe an.
Taxa bancara variaza intre 0,1% si 0,5% din activele bancilor, in functie de nivelul ROBOR.
La nivelul actual al ROBOR, in jur de 3%, taxa este de 0,3% din activele bancilor, ceea ce ar insemna in jur de 5 miliarde lei, adica 75% din profitul net total al bancilor, daca taxa se va aplica si percepe trimestrial. (vezi aici detalii)
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si consilierul guvernamental, Darius Valcov, au declarat ca prin aceasta taxa se urmareste scaderea dobanzilor la credite, nu taxarea bancilor: “speram ca nu vom incasa nicio taxa”, a spus Teodorovici.
Reprezentantii PNL au declarat, dupa depunerea cererii la Avocatul Poporului, ca “Ordonanta va avea efecte criminale asupra economiei, care vor afecta nivelul de trai al populatiei, cea care va plati costul acestor masuri aberante.”
PNL a precizat ca ordonanta incalca articolul 115 din Constitutie, in sensul ca nu exista nicio urgenta pentru a fi adoptata, are texte neclare, care nu corespund criteriilor de calitate privind tehnica legislativa, si se incalca principiul pietei libere, prin instituirea unor preturi fixe, care vor duce, de fapt, la incarcarea facturilor pentru populatie.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii