Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Autor:

Bancherul.ro
2021-12-15 18:57

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti.

Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor populatiei, care ar trebui sa determine o crestere a numarului de persoane care sa-si incaseze veniturile.

Astfel, sondajul arata ca primele 10 banci au in jur de 18 milioane de clienti, cu o mica variatie pozitiva in 2018, dar in scadere in urmatorul an, nivel mentinut pe parcursul ultimilor ani, inclusiv in 2021.

Conform statisticilor Bancii Mondiale privind incluziunea financiara, in jur de 60% dintre persoanele mature din Romania, cu varsta de peste 15 ani, detineau un cont bancar in 2017. (vezi aici detalii)

In Romania exista in jur de 16 milioane de persoane mature cu varsta de peste 15 ani, conform INS, ceea ce inseamna ca numarul conturilor bancare ar trebui sa fie in jurul a doar 9,6 milioane.

Daca luam in considerare ca fiecare persoana detine conturi la doua banci, rezulta ca numarul total al clientilor bancilor este in jurul a 18 milioane.

Ramane un semn de intrebare de ce nu creste numarul clientilor bancilor direct proportional cu dezvoltarea economica a tarii si daca nu cumva migratia este si in acest caz principalul responsabil pentru aceasta necunoscuta.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii