Dobanda maxima pe care firmele ar fi dispuse sa o plateasca pentru a lua un credit se situeaza intre 3% si 5% pentru creditele in lei si 1% si 2,5% pentru creditele in euro, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Aceste niveluri maxime acceptate se situeaza sub dobanzile medii la creditele contractate de 31% dintre firme in cazul finantarilor in lei si 26% dintre firmele care au credite in euro.
Conform datelor BNR (vezi foto), cele mai multe IMM-uri (aproape 40% din total) au credite in lei cu dobanzi intre 3% si 5%, iar aproape 30% dintre IMM-uri au credite cu dobanzi intre 5% si 7%.
Doar in jur de 5% dintre IMM-uri detin credite cu dobanzi de peste 9%, in timp ce alte 15% dintre firmele mici si mijlocii au credite cu dobanzi foarte reduse, de sub 3%.
In cazul creditelor in euro, exista aproape 20% dintre IMM-uri care platesc dobanzi si mai mici, sub 2%, in timp ce majoritatea (aproape 45% din total) au dobanzi intre 2% si 4%.
Majoritatea companiilor (75% din total) nu detin credite in lei, iar 86% nu au credite in euro.
Doar 18% dintre IMM-uri si 12% dintre companiile mari spun, in sondajul BNR, ca sunt afectate de nivelul actual al ratelor dobanzilor in lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii