Banca Transilvania a depus o oferta pentru cumpararea sucursalei Bank of Cyprus din Romania, inchisa in aceasta saptamana de catre banca-mama din Cipru, au confirmat, pentru Bancherul.ro, surse din cadrul bancii romanesti.
Valoarea ofertei depuse este, fireste, confidentiala, avand in vedere ca este vorba de o tranzactie privata.
Cipriotii urmeaza sa analizeze oferta iar pana la finalul saptamanii trebuie sa ia o decizie in vederea acceptarii sau respingerii acesteia. Bank of Cyprus detine 8,9% din actiunile Bancii Transilvania, iar aceasta are o sucursala la Nicosia si o agentie la Limassol, astfel ca tranzactia ar putea fi benefica pentru ambele parti.
Cipriotii s-ar putea alege cu mai multi bani decat ar fi obtinut prin nationalizarea unei parti din depozitele de peste 100.000 de euro din Bank of Cyprus Romania, cum intentionau sa faca initial, iar Banca Transilvania si-ar putea rascumpara o parte din actiunile detinute de ciprioti.
Dar mai presus de interesele celor doua banci, o solutionare favorabila a tranzactiei ar aduce usurare mai ales la BNR, care altfel s-ar vedea pusa in situatia delicata de a-i anunta pe deponentii Bank of Cyprus ca nu-si vor mai vedea o parte din depozite.
Ramane de vazut daca cele doua banci se vor intelege la pret sau daca in tranzactie va avea un cuvant de spus, macar in ultimul ceas, si BNR, asa cum au facut-o autoritatile din Anglia si Grecia, pentru a rezolva situatia deponentilor lor.
Ce ar putea cumpara Banca Transilvania
Daca tranzactia se incheie, Banca Transilvania poate prelua active in valoare de 0,7% din sistemul bancar detinute de Bank of Cyprus. Este vorba de depozite in valoare de 245 milioane euro si de credite de 573 milioane euro, conform datelor publicate de banca la finalul trimestrului 3 din 2012.
Problema este ca jumatate din portofoliul de credite sunt in sectorul imobiliar, care sufera o depreciere puternica a valorii activelor. Din acest motiv volumul creditelor neperformante s-a dublat anul trecut iar banca a inregistrat o pierdere de 6,6 milioane euro in prime 9 luni din 2012.
Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar, constructii si hotelier de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei, dupa cum a scris Bancherul.ro.
Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.
Banca a preluat ambele companii si a inceput procesul de lichidare pentru recuperarea datoriilor.
Nu există comentarii pentru această știre.
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii