Creditele noi in lei ating un nou record de crestere post-criza, in timp ce depozitele scad la cel mai redus nivel de dupa 2008

Autor:

Bancherul.ro
2017-03-29 22:13

Creditele si depozitele noi in lei din sectorul bancar se apropie de nivelurile inregistrate in 2008, anul de euforie economica dinaintea crizei financiare izbucnite la finalul aceluiasi an, arata statisticile BNR.

Astfel, depozitele noi in lei au scazut sub 15 miliarde lei in luna februarie, cel mai scazut nivel din anii post-criza, fiind la doar 1,5 miliarde lei distanta de nivelul inregistrat in februarie 2008, de 13,5 miliarde lei.

Depozitele in banci au crescut in anii dupa criza intrucat populatia si firmele si-au redus nivelul investitiilor, precum si consumul.

Insa odata ce economia isi reia ciclul de crestere, firmele in special, dar si persoanele fizice, isi retrag depozitele din banci si plaseaza banii in diverse investitii, iar cei care nu detin suficiente resurse financiare apeleaza la credite pentru investitii si consum.

De altfel, statisticile BNR arata ca in februarie bancile au acordat mai multe credite noi populatiei decat firmelor. (vezi detalii despre tipurile de credite noi acordate de banci in CLUBUL BANCHERILOR)

Dupa cum se vede din grafic, evolutia depozitelor din ultimii ani nu a fost liniara, din cauza fluctuatiilor inregistrate in lichiditatile firmelor, insa tendinta este de scadere.

Volumul mult mai mare de depozite noi, comparativ cu creditele noi, se datoreaza faptului ca depozitele sunt constituite pe perioade scurte de timp, in general pe cateva luni sau maxim un an, dupa care se innoiesc, considerandu-se astfel depozit nou.

Stocul de depozite este, in realitate, apropiat de cel al creditelor, mai exact este cu doar 20% mai mare decat cel al depozitelor, ceea ce inseamna un raportul credite/depozite din sectorul bancar de 79,34% la finalul lui 2016.

Mai exact, valoarea depozitelor din bancile romanesti este 272 miliarde lei, in timp ce creditele se ridica la 219 miliarde lei.

Primele sapte banci din sectorul bancar, care detin o cota de piata de 75% din active, au acordat anul trecut peste 70% din volumul total de credite noi. (vezi aici detalii)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii