Ce cumpara OTP Bank de la Millennium Bank: 56 de unitati cu 530 de angajati, 60.000 de clienti cu depozite de 365 mil. euro si credite de 480 mil. euro, dar care produc pierderi

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-30 00:56

OTP Bank se pare ca a facut o afacere buna prin preluarea Millennium Bank Romania: cumpara o banca a carei rata a creditelor neperformante este de doar 12,6%, la jumatate fata de media sistemului bancar, de peste 22%. Dar cu toate acestea, banca este neprofitabila, astfel ca noul proprietar va avea ca principala misiune restructurarea acesteia pentru a o face eficienta, cel mai probabil prin reducerea drastica a costurilor.

Millennium Bank are credite de 452 milioane euro, din care aproape jumatate, adica 240 de milioane sunt finantari pentru companii, in jur de 150 de milioane sunt credite ipotecare si restul sunt credite de consum.

Din totalul creditelor, 60 milioane euro sunt credite neperformante, reprezentand 12,6% din total, provizioanele aferente ridicandu-se la aproximativ 40 milioane euro.

Dar in ciuda volumului redus de provizioane, banca continua sa produca pierderi, asa cum s-a intamplat in toti anii de la venirea in Romania, in 2007. Ultimele rezultate, aferente trimestrului 2 din acest an, arata ca pierderile s-au ridicat la 1 milion de euro in prima jumatate a acestui an, mai mici insa fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost de 3,4 milioane euro.

[1]

Problema bancii pare a fi costurile de operare prea ridicate, care se ridica la 12,4 milioane euro, identice cu veniturile, care au scazut din cauza incasarilor mai mici din tranzactii, dupa cum precizeaza banca in raportul financiar.

Cum va fi integrata Millennium in OTP Bank?

Aici noul proprietar, OTP Bank, va avea de ales intre doua strategii: fie sa majoreze volumul veniturilor, inclusiv prin cresterea tranzactiilor, fie sa taie puternic din costuri, pentru a ajunge in final la profit.

Cel mai probabil, banca va recurge la optimizarea retelei de unitati a Millennium, pentru a elimina redundantele, adica acolo unde sunt apropiate de cele ale OTP Bank, odata cu integrarea noii bancii.

In consecinta, reteaua de 56 de unitati Millennium Bank, dintre care 6 centre corporate, se va reduce in continuare, la fel si numarul celor 530 de angajati.

Iar cei 60.000 de clienti ai Millennium Bank vor fi transferati la OTP Bank. Un aspect interesant in privinta clientilor Millennium este ca numarul acestora aproape s-a dublat pe parcursul ultimilor 2 ani, intrucat in 2011 banca avea doar 33.000.

Este vorba, se pare, in cea mai mare parte, de clienti cu conturi de economii si depozite, intrucat aceste produse de retail au avut cel mai mare avans in ultimii 2 ani: economiile clientilor Millennium au avansat de la 266 milioane euro in 2011 la 365 milioane in 2013. In privinta creditelor ipotecare, volumul acestora a crescut modest, de la 112 la 159 milioane euro, in timp ce creditele de consum au scazut de la 118 la 90 milioane euro la finalul lui 2013.

Creditele pentru companii au avut cea mai mare crestere la Millennium Bank, de la 385 milioane euro in 2011 la 488 milioane in 2013, insa acestea fiind de valori mari, nu presupun multi clienti.

Banca si-a diminuat semnificativ, cu 40%, volumul titlurilor de stat romanesti, pana la un total de 59 milioane euro la finalul lunii iunie 2014.

[2]

Millennium Bank Romania avea la finalul lui 2013 active totale de 634 milioane euro, iar fondurile proprii se ridicau la 203 milioane lei. Fondurile proprii de nivel 1 (Tier 1 capital) erau de 323 milioane lei, capitalul social fiind de 303 milioane lei.

Banca avea o rata a solvabilitatii de 13,5% la finalul lui 2013.

Comentarii

De la: visul sfaramat Subiect:

romania nu este un eldorado odata ce s-a cam finalizat batalia pentru ceea ce a cladit in comunism natiunea romana

Comentariu:

acu se vede ca nu-i la fel de usor sa construiesti fabrici cu sute si mii sau milioane de angajati cati a pierdut romania in ultimii 25 de ani datorita "competentei conducatorilor instalati la conducerea economiei si a tarii dupa 1989" creditul de 20 de miliarde de euro a scapat sistemul bancar din romania de faliment ? s-au dat prea multe credite pentru activitati comerciale ? s-au dat credite prea multe si prea mari politicienilor pentru constructii, achizitii de imobile si terenuri ? la cei 4,3 milioane de salariati cu salarii mizere... atata poate scoala romaneasca sa faca pentru natiunea romana... rusine mare daca privim spre hidrocentralele, campiile, apele, padurile, resursele minerale, gazele, petrolul, etc..., apartinand ungariei sau spre cela ale bulgariei... sau austriei ? care au fiecare aproape acelasi numar de salariati cat romania dar au doar jumatate din numarul de cetateni ai rokmaniei fiecare dintre ele... s-a furat si inca se mai poate... dar dupa epuizarea resurselor o sa vina sfarsitul povestii capitaliste... revenirea la metode de refacere a avutului national praduit si exportat nu prea mai exista... ce vor face romanii atunci daca acum conducatorii lor sunt incapabili sa le ofere un prezent prosper ?!?? o sa ii ia apa... socialismul n-a murit... pandeste atent dupa colt cum capitalismul se distruge din interior... hotia nu salveaza romania si nici macar pe hoti... tineti minte ca dupa orori... aia de revin acasa trebuie recompensati... daca tara nu are cu ce.. atunci mosiile boierilor aparate de romani trimisi la lupta... vor fi impartite intre urmasii eroilor... intre romani ? cate hectare are isarescu, udrea, basescu ? si cate vor fi acordate despagubire familiilor militarilor trimisi impotriva... rusiei ortodoxe ?!? atentie la restauratia socialista... daca incepe vreodata... bancile vor fugi toate din romania... si investitorii la fel... romani sau straini... cu bilderbergi cu tot...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii