Carpatica fuzioneaza cu Nextebank, controlata de fondul Axxess Capital al lui Horia Manda

Autor:

Bancherul.ro
2014-11-17 13:54

Banca Comerciala Carpatica a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor pentru data de 19 decembrie cu scopul aprobarii fuziunii prin absorbtie a Nextebank, o banca preluata la inceputul acestui an de catre fondul de investitii EEAF, administrat de Axxess Capital, condus de Horia Manda, care detine si IFN-ul Patria Credit.

Axxess Capital era unul dintre fondurile de investitii despre care se spunea ca este interesat sa investeasca in Banca Carpatica, banca in cautarea unui investitor strategic. Printre potentialii investitori strategici in banca din Sibiu s-ar fi aflat si puternicul fond american de investitii JC Flowers, precum si AnaCap.

In acelasi timp, actionarii Carpatica urmeaza sa aprobe o majorare de capital social cu o valoare de maxim 155 milioane lei prin una sau mai multe emisiuni de actiuni ordinare noi, in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat de nivel 1 sau nivel 2, care ar putea sa contina caracteristici de convertibilitate in actiuni, conform anuntului privind convocarea AGA.

Iata ce scrie in convocatorul AGA:

“Delegarea catre Directorat a atributiei de majorare de capital social al Bancii cu o valoare de maximum 155.000.000 RON prin una sau mai multe emisiuni de actiuni ordinare noi pe o perioada de 1 an de la data la care delegarea este aprobata de actionari, in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat de nivel 1 sau 2, care ar putea sa contina caracteristici de convertibilitate in actiuni. Directoratul este imputernicit sa stabileasca toti termenii si conditiile majorarii de capital social in legatura cu respectivul imprumut de capital, cu respectarea prevederilor legale. Aceasta delegare va trebui sa fie reinnoita anual pe toata durata de viata a oricarui imprumut de capital avand caracteristici de convertibilitate in actiuni.”

“Aprobarea termenilor si conditiilor principale ale ofertei ferme revizuite primite de la Nextebank SA la data de 14 noiembrie 2014 pentru fuziunea prin absorbtie de catre Banca Comerciala Carpatica SA si imputernicirea Directoratului pentru intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru implementarea fuziunii, astfel cum este descrisa in oferta ferma”.

Actionarul majoritat al Bancii Carpatica este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, arestat in prima parte a anului pentru fapte de coruptie, motiv pentru care BNR i-a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot in banca. Ilie Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social al Bancii Comerciale Carpatica.

Carabulea şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurări.

Banca Comercială Carpatica (BCC) este listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar ultimul preţ de tranzacţionare a fost de 0,0765 lei/acţiune, cu 0,53% peste cotaţiile de la finalul şedinţei precedente. La această cotaţie, capitalizarea bursieră se apropie de 240 milioane de lei (aproape 55 milioane de euro), cu 30% sub capitalul social al băncii.

Johan Gabriëls, presedintele Carpatica, a anuntat recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare la Bursa de Valori Bucuresti: “Am facut progrese importante in directia identificarii de investitori strategici, urmand ca in scurt timp, actionarii bancii sa analizeze si sa decida in acest sens”.

“Pana la finele anului, actionarii vor decide asupra optiunilor strategice identificate”, se mai arata in comunicatul bancii. (vezi aici detalii)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii