Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de politica monetara de astazi sa nu modifice dobanda de referinta aflata la 2,5%, conform asteptarilor majoritatii analistilor si a opiniei recente exprimate de guvernatorul Mugur Isarescu, care a invocat prudenta in fata unui context intern si extern tensionat, care au determinat cresterea cursului valutar si a dobanzilor.
ROBOR la 3 luni, indicele pietei interbancare in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, inclusiv cele Prima Casa, a ajuns astazi la 3,34%, cu aproape un punct mai mare decat dobanda de politica monetara, despre care Isarescu spunea ca va fi, de acum inainte, dobanda de referinta.
ROBOR la 3 luni s-a decuplat insa de cateva saptamani de dobanda de referinta, intrucat ar fi trebuit sa fie cu doar 0,2-0,3% mai mare sau mai mic decat dobanda de referinta.
Cresterea dobanzilor a avut loc intr-un context de aversiune a investitorilor pe pietele emergente, care a determinat retrageri de capitaluri din tara si cresterea cursului, motiv pentru care BNR a lasat dobanzile sa creasca mai mult iar in paralel a intervenit pe piata valutara pentru a stopa o depreciere prea mare a leului. Analistii bancilor estimeaza ca in ultimele doua luni BNR a schimbat in jur de 2 miliarde de euro pe piata valutara pentru a sustine leul.
Decuplara dobanzilor interbancare de rata de referinta ar fi trebuit sa determine BNR sa majoreze astazi dobanda de politica monetara, dar guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca este inteleapta o abordare mai prudenta in privinta ritmului de crestere a dobanzilor. (vezi aici detalii)
Detalii despre decizia BNR vor fi prezentate de guvernatorul Mugur Isarescu intr-un briefing la ora 15, la care participa si Bancherul.ro.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii