Bancile straine retrag tot mai multe finantari din Romania: 5,2 miliarde de dolari au plecat din tara in mai putin de un an, cel mai mare exod de capital din regiune, dupa Rusia

Autor:

Bancherul.ro
2014-08-08 01:32

Bancile straine si-au redus expunerea in Romania cu 5,2 miliarde de dolari in mai putin de un an, respectiv in perioada iunie 2013 – martie 2014, arata datele publicate ieri de catre Initiativa Viena, organism constituit dupa izbucnirea crizei pentru a asigura o asa-zisa dezintermediere ordonanta a expunerilor bancilor straine in Europa de Est, adica o retragere progresiva a finantarilor acordate de bancile-mama subsidiarelor prezente in tara noastra si in alte tari din zona.

Acordul de la Viena, initiat de autoritatile financiare internationale, precum BERD si FMI, a presupus initial o conditionare a mentinerii expunerilor bancilor straine in tarile din Europa de Est, pentru a nu se produce un soc odata cu retragerea brusca a liniilor de finantare. In prezent insa, bancile straine sunt libere sa-si retraga capitalurile din tara noastra si alte state vecine, fara nicio limitare, insa s-a ajuns la un acord de principiu ca dezintermedierea sa fie ordonata, adica sa aiba loc progresiv, intr-un ritm redus.

Bancile straine au retras din tara 1,8 miliarde dolari in primul trimestru din 2014

Proces care iata continua si in prezent, ba chiar intr-un ritm tot mai ridicat, in ceea ce priveste tara noastra, dupa cum arata ultimele statistici: de la retrageri de finantari in volume de doar 157 milioane dolari in trimestrul 2 din 2013, ritmul retragerilor a ajuns la 1,6 miliarde dolari in trimestrul 3 din 2013 si 1,8 miliarde dolari in primul trimestru din acest an.

In total, in perioada iunie 2013 – martie 2014, bancile straine si-au retras capitaluri in valoare de aproape 5,2 miliarde dolari din Romania, reprezentand 10,5% din expunerea totala a bancilor straine in Romania, care se ridica la 44 miliarde dolari, adica 23% din PIB.

Este cel mai mare volum de retrageri dintre toate tarile din Sud-Estul Europei, cu exceptia Rusiei, unde retragerile s-au ridicat la 20,6 miliarde dolari, din cauza crizei care stapaneste aceasta tara in conflict cu Ucraina.

Din Polonia, bancile straine au retras doar 4,9 miliarde dolari in aceeasi perioada, din Ungaria 3,8 miliarde de dolari, iar din Bulgaria doar 447 milioane de dolari. In schimb, bancile straine si-au majorat expunerile in Cehia, cu 3,9 miliarde de dolari.

Efectele negative ale dezintermedierii: mai putine credite

Acest proces de dezintermediere a expunerilor bancilor straine afecteaza si activitatea de creditare in tara noastra, dupa cum a confirmat recent si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Ba chiar dezintermedierea este unul dintre principalii factori care impiedica revenirea creditarii pe teritoriu pozitiv.

Dupa cum arata si datele Initiativei Viena, creditarea in Romania, atat in privinta imprumuturilor pentru populatie cat si a finantarilor firmelor, continua sa fie in scadere fata de anii precedenti, in timp ce in Bulgaria, de exemplu, este in crestere.

Mentinerea procesului de dezintermediere, chiar si dupa 5 ani de criza, ba chiar intr-un ritm mai sustinut, nu este deloc un semnal pozitiv nici pentru piata bancara nici pentru economia romaneasca, aceasta avand la dispozitie tot mai putine resurse de finantare din partea bancilor straine.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii