Credit Suisse, banca mondiala de importanta sistemica, a 17-a ca marime din Europa, cu o istorie de 167 de ani, a fost preluata UBS, cea mai mare institutie de credit din Elvetia, pentru evitarea unei crize bancare in Europa.
Credit Suisse si-a pierdut fulgerator increderea investitorilor, saptamana trecuta, la scurt timp dupa falimentul unei importante banci americane, Silicon Valley Bank, care a starnit temeri privind aparitia unei noi crize financiare mondiale.
Actiunile listate la bursa ale Credit Suisse s-au prabusit, pierzand un sfert din valoare, astfel ca Banca Nationala a Elvetiei a fost nevoita sa-i puna la dispozitie un ajutor de lichiditati in valoare de 50 de miliarde de franci elvetieni. (vezi aici detalii)
Dar nu a fost suficient.
Autoritatile elvetiene au decis, pe parcursul acestui week-end, preluarea Credit Suisse de UBS, cea mai mare banca din Elvetia, pentru a preveni riscurile unui faliment bancar major si in Europa.
Tranzactia este garantata de guvernul elvetian, iar Banca Nationala a Elvetiei a furnizat celor doua banci lichiditati suplimentare de 100 de miliarde de franci.
In acelasi timp, bancile centrale din Europa, America, Japonia si Anglia au asigurat piata bancara cu lichiditati suplimentare, pentru sporirea increderii.
UBS va plati 3 miliarde de franci elvetieni pentru cumpararea Credit Suisse si-si va asuma pierderi de 5,4 miliarde franci.
Nu există comentarii pentru această știre.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii