Scandalul Volkwagen ar putea afecta industria auto din tarile din estul Europei, in care anul trecut s-au produs 4 milioane de masini ale grupului german, Romania fiind un furnizor de piese pentru fabricile din Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia.
Tarile din estul Europei, mai exact Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia, produc una din patru masini Volkswagen sau alte marci ale grupului german (Audi, Skoda, Porsche si Seat), in timp ce Romania si alte state sunt doar furnizori pentru masinile germane, volumul exporturilor de piese auto catre aceasta tara reprezentand 2,9% din totalul exporturilor sau 1% din PIB, potrivit economistilor Erste Bank si BCR.
Acestia considera ca inca este prea devreme pentru a evalua potentialul impact al scandalului Volkswagen asupra exporturilor de piese auto din Romania si asupra industriei auto in general.
Daca scandalul va ramane limitat la motoarele diesel VW din seria EA 189, prevazute cu un cip pentru a ascunde emisiile poluante reale, atunci impactul asupra productiei actuale, de 4 milioane de masini in tarile din estul Europei in 2014, va fi limitat, intrucat aceste motoare nu mai sunt instalate pe masinile noi.
Autoritatile vor investiga daca si alte motoare ale VW sau altor producatori au fost modificate. Pe de alta parte, cererea de masini ale grupului Volkswagen ar putea scadea din cauza reputatiei afectate.
Pe termen lung, insa, actualul scandal ar putea avea un efect pozitiv, intrucat este posibil sa accelereze implementarea noilor tehnologii in industria auto in fabricile din estul Europei, concluzioneaza analistii Erste Bank.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii