Clientii bancilor incep sa devina nemultumiti de dobanzile tot mai mici oferite de banci pentru depozite, odata cu accentuarea tendintei de reducere a ratei de referinta a BNR, care afecteaza inclusiv dobanzile pietei bancare dar si randamentele cu care se imprumuta statul prin emisiunile de titluri.
De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat recent bancile, atunci cand a anuntat intrarea intr-un nou ciclu de politica monetara, mai relaxat, cu dobanzi reduse, sa nu se repeada sa scada mai intai ratele de dobanda la depozite, ci mai degraba pe cele la credite.
Iata insa ca dobanzile la depozitele in lei constituite la cele mai mari banci romanesti, precum BCR, BRD sau Raiffeisen, au coborat sub 4%, in timp ce pentru credite bancile percep rate in jurul a 15%.
“Eu am 2 conturi la Raiffeisen si sunt foarte multumit de serviciile bancii, numai ca dobanzile la depozite sunt extrem de mici. La 10.000 de lei iau pe o luna 25 de lei. Aproape tin banii degeaba la banca”, spune un client Raiffeisen Bank.
Raiffeisen Bank a redus recent dobanzile la depozite, astfel ca in cazul unui depozit la termen de trei luni, dobanda platita este 3,80% in cazul sumelor de pana la 15.000 de lei.
Chiar si un client al Bancii Transilvania, care plateste 4,5% pentru un depozit la 3 luni, este nemultumit de dobanda: “Dobanda cea mai mare la depozitele in lei oferita de BT e de 5%. Nu acopera nici macar inflatia…”.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii