Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

Autor:

Bancherul.ro
2024-11-16 17:43

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN.

Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor si diminuarea erorilor cauzate de introducerea gresita a contului IBAN.

Aproape toate bancile au adoptat pana acum acest serviciu, 17 in total.

Doua nume importante care lipsesc sunt cele ale Raiffeisen Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

Lista băncilor care oferă SANB (Serviciul AFIȘARE NUME BENEFICIAR)

Nr. Cod BIC Instituție

1. BRELROBU LIBRA INTERNET BANK S.A.
2. INGBROBU ING BANK N.V., AMSTERDAM – SUCURSALA BUCUREȘTI
3. CECEROBU CEC BANK S.A.
4. BUCUROBU ALPHA BANK ROMÂNIA S.A.
5. PIRBROBU FIRST BANK S.A.
6. BACXROBU UNICREDIT BANK S.A.
7. ROINROBU SALT BANK S.A.
8. RNCBROBU BANCA COMERCIALA ROMÂNA S.A.
9. MINDROBU BANCA ROMANA DE CREDITE SI INVESTITII S.A.
10. EGNAROBX VISTA BANK (ROMANIA) S.A.
11. BTRLRO22 BANCA TRANSILVANIA S.A.
12. CARPRO22 PATRIA BANK S.A.
13. CRCOROBU BANCA CENTRALĂ COOPERATISTĂ CREDITCOOP
14. BFERROBU TECHVENTURES BANK S.A.
15. BRDEROBU BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A.
16. FNNBROBU CREDIT EUROPE BANK (ROMÂNIA) S.A.
17. BRMAROBU EXIM BANCA ROMÂNEASCĂ

SANB – Serviciul Afișare Nume Beneficiar – Confirmation of Payee service

Începând cu data de 24 noiembrie 2022, băncile românești pot minimiza riscul de plată eronată către beneficiari frauduloși, prin implementarea uneia dintre cele mai eficiente măsuri de siguranță – verificarea identității beneficiarului (titular al unui anume IBAN) înainte sau în momentul inițierii plății de către plătitor, astfel încât acesta din urmă să poată decide dacă inițiază sau nu plata, în funcție de identitatea reală a beneficiarului care o solicită. Această validare se execută prin intermediul serviciului SANB (Serviciul Afișare Nume Beneficiar) care asigură fuizarea și afișarea automată a prenumelui și inițialei numelui beneficiarului plății în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei persoane juridice – beneficiară a plății, se va afișa pentru validare o parte din denumire și forma de organizare (S.R.L., S.A. etc.)

La data lansării, serviciul a fost a fost implementat de către Libra Bank, ING Bank și CEC Bank, în beneficiul direct al clienților proprii și al clienților celorlalte bănci care au aderat la SANB.

Serviciul SANB a fost dezvoltat de TRANSFOND, iar Schema SANB este administrată de ARB ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României. Serviciul Afișare Nume Beneficiar este o soluție informatică integrată destinată tuturor fuizorilor de servicii de plăți interbancare.

În prezent, nu există o validare a numelui beneficiarului în procesul de încasare a unei plăți. Există astfel riscul (potențial) ca un infractor cibeetic să solicite plătitorului (prin email, sms, etc.), în numele unor beneficiari cunoscuți de plătitor (fuizori de utilități, fuizori de servicii sau de bunuri), plata unor facturi, indicând coduri IBAN ale unor conturi proprii (diferite de cele ale beneficiarilor îndreptățiți). Există, în cele din urmă, riscul ca unii plătitori să urmeze aceste instrucțiuni fără a verifica detaliile cu atenție și să plătească în contul indicat, considerându-l ca fiind al beneficiarului îndreptățit.

Apariția de astfel de cazuri de fraude poate afecta direct, pecuniar și/sau reputațional, banca, încrederea publicului în sistemul bancar și în general în plățile fără numerar prin sistemul (inter) bancar. Verificarea beneficiarului reprezintă, în același timp, o verigă importantă în dezvoltarea unor noi componente ale ecosistemului de plăți din România. (Sursa: Transfond)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii