Dupa mai bine de 1 an de la initierea negocierilor dintre banci si BNR, la cerintele FMI, in vederea actualizarii legii care permite emiterea de obligatiuni ipotecare, lege care exista inca din 2006 dar nu a fost niciodata aplicata, reprezentantii BNR anunta ca, in sfarsit, a adoptat o intiativa legislativa in acest sens.
Romania e singura tara din Europa care inca nu a emis obligatiuni ipotecare (covered bonds), cu toate ca avem o lege adoptata inca din 2006, iar lipsa acestor instrumente de finantare pentru banci reprezinta un impediment pentru acestea in procesul de stimulare a creditarii companiilor si persoanelor fizice.
Bancherii, impreuna cu BNR, declarau in urma cu un an ca lucreaza la actualizarea acesteia conform normelor europene, astfel incat bancile romanesti ar putea in decurs de un an sa emita astfel de obligatiuni, pentru a accesa resurse suplimentare, mai ieftine decat alte tipuri de imprumuturi si pe termen mai lung, pentru a le folosi pentru creditarea economiei reale.
Dar cum aprobarea legislatiei a intarziat, impiedicand astfel reluarea creditarii in conditii adecvate, unele banci au fost nevoite sa recurga la emiterea de obligatiuni corporative, cum a fost cazul UniCredit Tiriac Bank.
Cristian Stefan, director la Directia reglementare din BNR, a declarat, citat de Mediafax, ca instituia a aprobat noua lege privind emiterea de obligatiuni opotecare (covered bonds), aceasta fiind una dintre cerintele FMI in vederea stimularii creditarii.
Astfel, BNR a acceptat o serie de propuneri venite de partea bancilor, precum posibilitatea utilizarii unui singur portofoliu de credite ipotecare pentru emiterea mai multor emisiuni de obligatiuni, portofoliu in care vor putea fi incluse si creditele tip Prima Casa.
BNR va fi institutia care prin intermediul unui agent va supraveghea emitentul de obligatiuni, iar ASF va aviza prospectul de emisiune.
In cazul in care un credit ipotecar din portofoliu ajunge la intarzieri de pleste 15 zile, va fi inlocuit cu un alt credit de calitate, pentru asigurarea unui rating adecvat emisiunii de obligatiuni.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii