BANCI | Stirea Zilei

BNR impiedica stimularea creditarii, prin intarzierea adoptarii legii obligatiunilor ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-26 21:51

Au trecut 7 luni de cand BNR a organizat un seminar in care bancherii si viceguvernatorul Bogdan Olteanu, responsabil cu adoptarea legislatiei bancare, isi puneau cenusa in cap admitand ca Romania e singura tara din Europa in care bancile nu au emis inca obligatiuni ipotecare, desi avem o lege in acest sens inca din 2006.

Respectiva lege nu poate fi insa aplicata inainte de a fi completata cu noi prevederi conform normelor europene, operatiune pe care bancherii promiteau ca o vor rezolva cat mai rapid, pentru a permite bancilor sa aiba astfel acces la o sursa alternativa de finantare, mai ieftina decat altele si care ar putea determina scaderea costului cu care acestea acorda credite.

Cu doar o saptamana in urma, BNR a fost de asemenea criticata de catre reprezentanti ai guvernului si ai Fondului European de Investitii pentru faptul ca impiedica procesul de creditare a IMM-urilor cu garantii europene.

Adoptarea de catre BNR a legislatiei privind obligatiunile ipotecare continua sa intarzie, cu toate ca unele banci erau gata sa emita obligatiuni ipotecare, cu scopul de a-si diversifica sursele de finantare, in conditiile in care finantarile de la bancile-mama din strainatate nu mai sunt atat de abundente iar depozitele sunt pe termene scurte si in continuare destul de costisitoare pentru banci, atat din cauza dobanzilor inca ridicate cat si a costului cu rezervele minime obligatorii.

Un exemplu este UniCredit Tiriac Bank, care s-a pregatit sa iasa pe piata cu astfel de obligatiuni, dar pentru ca legislatia a intarziat sa apara, a fost nevoita sa recurga la obligatiuni corporative, cu costuri mai ridicate.

„Am vrut initial sa emitem obligatiuni ipotecare si am asteptat adoptarea legislatiei necesare, care insa nu a venit, de aceea am intarziat foarte mult cu lansarea emisiunii de obligatiuni corporative”, spune Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank. „Cred ca piata bancara pierde (neputand sa emita astfel de titluri) intrucat costurile emisiunii de obligatiuni ipotecare sunt in general mai mici, asadar si pretul de finantare pentru banca poate fi mai redus. Cu cat mai repede se deblocheaza piata si se stabileste cadrul de reglementare, cu atat bancile se pot finanta mai ieftin si pot acorda credite cu dobanzi mai mici”, adauga el.

Rasvan Radu a tinut sa ofere cateva amanunte cu privire la succesul celei mai mari emisiuni de obligatiuni corporatiste din istoria Bursei de Valori Bucuresti si unele dintre putinele finantari de acest gen de pe piata de capital lansate de companiile romanesti, fiind prima de acest gen a unei banci romanesti. UniCredit Tiriac Bank a reusit sa vanda la BVB obligatiuni corporative in valoare de 550 milioane lei, la termen de 5 ani, pentru care plateste o dobanda fixa de 6,35%.

Dorin Badea, directorul de trezorerie al UniCredit Tiriac, apreciaza ca dobanda obtinuta este una buna, fiind cu 100,5 puncte de baza peste dobanda de referinta la titlurile de stat, o marja apropiata de cea aferenta obligatiunilor lansate de bancile straine, care este in jurul a 125 de puncte peste rata de referinta a titlurilor de stat.

(Vezi mai multe amanunte despre emisiunea de obligatiuni in prezentarea bancii, din FISIERE)

„In niciun caz nu am vrut sa testam piata pur si simplu, ci sa deschidem o noua sursa de finantare si sa ajutam si bursa romaneasca sa finanteze companiile rezidente. Am demonstrat ca se poate si vrem sa deschidem apetitul si altor emitenti pentru a folosi bursa”, a spus Rasvan Radu.

„In niciun caz nu vrem prin aceste obligatiuni sa inlocuim celelalte surse de finantare ale bancii, precum depozitele, finantarile de la banca-mama sau creditele de la institutiile financiare internationale, ci sa deschidem o alta piata si sa vedem daca ne putem baza pe o alta sursa pentru a ne diversifica accesul la resurse. Vom continua sa ne finantam ca si pana acum, in functie de conjunctura, de pret si maturitati, pentru a atrage resurse dupa cum e mai eficient: depozite, credite de la banca-mama, piata de capital”, a adaugat el.

Radu a precizat ca in urma accesarii de fonduri de pe piata de capital nu va scadea valoarea creditelor accesate de la banca-mama din Austria, dimpotriva, acestea vor creste in continuare, pentru a se putea sustine creditarea.

El a mai spus ca intregul volum de resurse din obligatiuni va fi utilizat pentru acordarea de credite, cu preponderenta pentru companii, in valuta, conform cererii clientilor.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte amanunte despre emisiunea de obligatiuni a UniCredit, precum si alte declaratii ale reprezentantilor bancii: Cum motiveaza Rasvan Radu lansarea emisiunii de obligatiuni intr-un context de piata nu tocmai favorabil: "Nu vrem sa intram in cursa in care au intrat alte banci de a plati dobanzi exagerate la depozite"

Comentarii

eu
Acordul cu FMI s-a incheiat! Un nou acord?
BNR asteapta decizii politice. acordul cu FMI era cea mai mare presiune pe BNR, Min. finante, guvern, etc. Acuma, sa vedem ce-o mai fi ... in mod normal, daca situatia nu este deturnata de politicieni, lucrurile ar trebui sa se mai redreseze un pic si pentur economia reala ... insa, cu politicienii nosti, nu poti sti niciodata Ș( ce gandesc si ce fac.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

 



 

Ultimele Comentarii