Guvernul a adoptat astazi noua forma a taxei bancare, prevazuta in Ordonanta care modifica OUG 114 din 2018, astfel ca bancile nu vor mai plati o taxa anuala de 1,2% din active, daca ROBOR depaseste 2% pe an, ci o taxa de 0,4% in cazul bancilor mari si 0,2% pentru cele mici, incepand cu primul semestru al acestui an.
Taxa poate fi chiar 0 daca bancile isi majoreaza soldul de credite cu peste 8% pe an sau daca practica marje de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) sub 4% pe an, fata de peste 5% cat este in prezent. (vezi aici detalii)
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca noua taxa aferenta primului semestru va fi platita in 25 august, urmand a fi regularizata, in functie de criteriile de ajustare (cresterea creditarii si marja de dobanda), pana la aceeasi data a anului viitor.
El a precizat ca noua forma a taxei bancare are acordul BNR, urmand ca si Banca Centrala Europeana sa-si prezinte opinia, dupa ce a fost consultata.
O alta modificare se refera la inlocuirea indicelui ROBOR care intra in calculul dobanzilor variabile la credite, printre care si creditele Prima Casa, cu un nou indice, stabilit pe baza dobanzilor tranzactiilor interbancare pe termen scurt, care este in prezent cu aproximativ o jumatate de punct mai mic decat ROBOR.
Astfel, in cazul unui credit Prima Casa, rata lunara ar putea scadea cu aproximativ 60 de lei. (vezi aici detalii)
Noul ROBOR se va aplica, incepand cu 2 mai 2019, doar creditelor noi, iar in cazul creditelor vechi, vechiul ROBOR se poate inlocui cu noul ROBOR in urma refinantarii creditului.
Vezi aici noua forma a taxei bancare
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii