O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de noul șef al instituției pentru România, Reza Baqir (foto), va efectua o vizită în România în perioada 2 – 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei românești, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Acordul FMI cu Romania, de tip stand-by, este suspendat sau expirat, nu se stie care este denumirea exacta a situatiei acestuia, in conditiile in care ultimul acord a expirat la finalul anului trecut, in septembrie, fara sa fie incheiat cu succes.
Nici acordul cu Comisia Europeana nu s-a finalizat, dupa ce oficialii europeni, la fel ca cei ai FMI, au criticat masurile de relaxare fiscala luate de fostul guvern Ponta, in special reducerea TVA.
In aceste conditii, BNR a trebuie sa preia de la FMI si CE rolul de gardian al stabilitatii macroeconomice, reusind sa intoarca la Parlament noul cod fiscal, pentru atenuarea masurilor de relaxare fiscala, in final reusindu-se sa se amane taierea unor taxe, inclusiv a TVA, care a scazut la 20% din 2016, in loc de 19%, cum era prevazut initial.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca este imposibil ca Romania sa incheie un nou acord cu FMI in acest an, el dand vina pe esecul negocierilor de anul trecut, fara sa mentioneze faptul ca acum avem un nou guvern.
Pe de alta parte, Isarescu a invocat si faptul ca nu am mai avea nevoie de ajutorul FMI, in contextul in care Romania are un deficit de cont curent foarte mic, de numai 1% din PIB. (vezi aici declaratiile lui Mugur Isarescu in cadrul conferintei de presa din februarie 2016)
Declaratiile guvernatorului au fost facute dupa ce in decembrie 2015 a avut loc vizita in Romania a lui Poul Thomsen, directorul FMI responsabil de departamentul european, care s-a intalnit si cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Dacian Ciolos. (vezi aici detalii)
Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanți ai autorităților române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociații de business, cu reprezentanți ai mediului academic și ai sistemului bancar, se precizeaza intr-un comunicat al FMI.
Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii