Decizii adoptate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF

Autor:

Bancherul.ro
2015-07-03 16:20

Decizii adoptate de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară – ASF (comunicat de presa):

În cadrul şedinţei din data de 2 iulie 2015, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat proiectul de Regulament privind administratorii fondurilor de investiții alternative, care este publicat pentru consultare publică, timp de 10 zile, pe www.asfromania.ro.

De asemenea, a fost aprobată publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului privind procedura de soluţionare de către entităţile reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – în baza Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital şi a Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative – a petiţiilor referitoare la activitatea acestora pe piaţa de capital.

Pe www.asfromania.ro va fi publicat un raport privind modificările intervenite în forma proiectului, ca urmare a procesului de consultare publică desfăşurat în perioada 15.05 -03.06 2015.

Totodată, Consiliul ASF a aprobat încheierea unui Protocol de colaborare cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală care reglementează schimbul anual de informaţii privind rezidenţii statelor membre UE, cu excepţia României, care au calitatea de participanţi-beneficiari ai unor scheme de pensii. Acest protocol vine în sprijinul implementării prevederilor Directivei 2011/16/UE pentru cooperare administrativă în domeniul fiscal.

Consiliul a respins proiectul de achiziție a societății Axa Life Insurance de către SAI Certinvest pentru neîndeplinirea condițiilor prevăzute la articolul 7, punctul 7, litera a), c) și d), coroborate cu articolul 5 alineat, litera f) din Normele privind autorizarea și funcționarea asigurătorilor puse în aplicare prin Ordinul nr. 16/2012.

În cadrul şedinţei a fost aprobată înregistrarea Fondului Închis de Investiții Michelangelo, în administrarea SAI Atlas Asset Management SA, și înscrierea acestuia în Registrul public al ASF. De asemenea, a fost aprobată retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de servicii de investiţii financiare CARPATICA INVEST SA.

Societatea Eurolife ERB Insurance Group a fost aprobată ca acționar semnificativ indirect al societății de asigurare Eurolife ERB Asigurări Generale S.A.

Consiliul ASF a aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor unui număr de 14 noi societăți: CONECT BUSINESS PARK S.A., AVICOLA BUCUREŞTI S.A., COMALEX S.A., SERVICE NEPTUN 2002 S.A. Neptun, METAV S.A. Bucureşti, TERMEX S.A. Balş, CONSTRUCŢII MONTAJ S.A. Crişeni, ŞANTIERUL NAVAL 2 MAI S.A. Mangalia, CI-CO S.A. Bucureşti, IAMBA S.A. Arad, BUCUR OBOR S.A., NAPOCHIM IMOBILIARE S.A. Cluj Napoca (prin divizarea NAPOCHIM S.A. Cluj Napoca), RUSCA S.A. Hunedoara şi COMCEREAL S.A. Slobozia.

În cadrul ședinței Consiliului ASF a fost aprobată admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor I.C.S.H. S.A. Hunedoara.

De asemenea, a fost aprobată şi înregistrarea la ASF a majorării capitalului social al SIF MOLDOVA S.A., de la 51.908.958,80 lei la 103.817.917,60 lei prin emiterea unui număr de 51.908.958,80 acţiuni.
Consiliul a aprobat emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru SSIF BROKER S.A. Cluj Napoca (pentru produse structurate), ALBAPAM S.A. Alba Iulia (în vederea tranzacţionării), TRANSILVANIA CONSTRUCŢII S.A. Cluj Napoca (ca urmare a majorării capitalului social) şi C&V WATER CONTROL S.A. Corbeanca (ca urmare a emiterii de obligaţiuni).

Totodată, au fost aprobate retragerea de la tranzacţionare şi radierea din evidenţele ASF a acţiunilor societăţilor ELECTROMINING S.A. Botoşani, SCUT S.A. Constanţa, PANTEX SA Braşov şi GASTROSERV S.A. Braşov.

În cadrul şedinţei a fost aprobată numirea unor persoane în poziţii de conducere a unor societăţi de asigurare şi societăţi de administrare a fondurilor de pensii (preşedinte al consiliului de administraţie, membru al directoratului, director general adjunct), fiind validate şi modificări ale actelor constitutive a două societăţi de brokeraj ca urmare a schimbării administratorilor.

Au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 88 de agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 14 agenţi de marketing. A fost aprobată sancţionarea unor societăţi comerciale şi persoane fizice pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin.

Consiliul a audiat o informare privind expunerea entităților și piețelor supravegheate de ASF față de piețe și instrumente financiare din Grecia, constatând că nu există astfel de expuneri directe pe active financiare grecești.

Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcţionare şi pentru supravegherea eficientă a pieţelor financiare non-bancare, a participanţilor şi operaţiunilor pe aceste pieţe.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare

Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii