Banca Centrala Europeana (BCE) a luat astazi o decizie neanticipata de analisti, si anume reducerea dobanzii de referinta pentru zona euro la 0%, de la nivelul de 0,05%, care a fost mentinut neschimbat din septembrie 2014.
In acelasi timp, dobanda practicata de BCE pentru depozitele bancilor a fost diminuata cu 10 puncte de baza, la -0,40%, o decizie asteptata de analisti, adoptata cu scopul de a stimula bancile sa-si reduca excesul de lichiditati pastrat la banca centrala si sa crediteze economia reala.
Si dobanda la facilitatea de creditare acordata bancilor a fost diminuata cu 5 puncte de baza, la 0,25% pe an.
De asemenea, BCE a majorat de la 60 la 80 de miliarde de euro lunar volumul de bani pe care-i tipareste pentru a cumpara titluri de stat si bonduri ipotecare si corporative, in cadrul programului de relaxare cantitativa (Quantitative Easing – QE), cu scopul de a injecta mai multe lichiditati in economie, pentru sustinerea cresterii economice si revenirea inflatiei.
Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat ca deciziile de scadere a dobanzilor si de majorare a volumului de lichiditati injectate in piata au fost luate pentru evitarea extinerii inflatiei extrem de scazute la nivelul intregii economii, precizand ca “este cruciala evitarea efectelor secundare”.
Prognoza de inflatie, redusa de la 1% la doar 0,1% pentru 2016
BCE a redus prognoza de inflatie in zona euro pentru acest an la doar 0,1%, substantial sub nivelul anticipat anterior, de 1%. Nivelul inflatiei pentru 2017 a fost revizuit la 1,3%, de la 1,6%, iar pentru 2018 se estimeaza cresteri de preturi de 1,6%, aproape de tinta BCE, de maxim 2%.
BCE a redus si prognozele de crestere economica a zonei euro de la 1,7% la 1,4% in acest an, iar pentru 2017 de la 1,9% la 1,7%.
Decizia BCE a provocat initial deprecierea monedei euro cu aproximativ 1%, recuperata ulterior, in timp ce actiunile de pe bursele europene au fost in crestere.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii