Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Autor:

Bancherul.ro
2022-07-02 12:29

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.

Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii ani de creditare (între 3 și 8 ani), dintre care doar una, BRD, oferă un împrumut pentru locuințe cu dobânda fixa pe toată perioada de plata a ratelor.

BCR și BRD sunt singurele bănci cu doua, respectiv trei tipuri de credite cu dobânzi fixe, pe 5 și 10 ani la BCR și pe 3 ani, pe 8 ani și pe toată perioada de creditare, la BRD.

Dupa perioada cu dobânda fixa se aplica dobânda variabila, formata dintr-o marja fixa a băncii și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor).

De aceea, este important de luat în calcul și marja fixa valabilă după perioada de dobânda fixa, întrucât acea perioada este mai mare decât cea cu dobânda fixa.

Cea mai mică marja fixa la dobânda variabila o are CEC Bank, de 2,5%, urmată de ING Bank, cu 2,79% și BCR, cu 2,80%.

Dobânda Anuală Efectivă (DAE), indicatorul pentru costul total al unui împrumut, care include și comisioanele, variază între 5,7% la creditul BCR cu dobânda fixa timp de 5 ani și 10,73%, la creditul cu dobânda fixa pe toată perioada de rambursare a ratelor.

Cele mai multe bănci au dobânzi fixe pe 5 ani, cu dobânzi care pornesc de la 5,95% la BT și ajung la 10% la CEC Bank.

Dobânda fixa la credite reprezintă o garanție ca rata lunară nu creste, indiferent de evoluția dobânzilor din piața interbancara. Dezavantajul este ca dobânzile fixe sunt mai mari decât cele variabile.

Astfel, daca cea mai mică dobânda fixa este 5,95%, pe 5 ani la BCR, dobânda variabila, la aceeași banca, este 4,5%, deci cu 1,5 puncte mai mică. (vezi aici topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dacă aveți un împrumut la bancă, evitați restanțele la Biroul de Credit

"Dacă sunt în Biroul de Credit, pot lua un credit de nevoi personale?", întreabă o cititoare, la Întreabă Banca. Dacă aveți probleme cu plata la timp a ratelor la bancă,... detalii

Ce înseamnă discriminarea pe bază de IBAN în Europa?

Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii