Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), a devenit caraghios de prudent in comunicare.
CNSM a publicat astazi un comunicat demn de invidia serviciilor secrete, in care spune ca in cadrul sedintei de astazi s-au prezentat concluziile grupului reprezentantilor BNR si Ministerului Finantelor privind taxa bancara, in baza caruia “CNSM a identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislatiei in vigoare”. Atat.
Comunicatul nu ne spune, cum ar fi normal, care sunt respectivele solutii si nici ce va face cu acele solutii: le va transforma un recomandari adresate Guvernului, in vederea modifcarii OUG 114 sau le va trimite direct Parlamentului, unde va fi dezbatuta respectiva ordonanta?
Si asta in ciuda faptului ca guvernatorul Isarescu a insistat ca problema taxei bancare sa fi abordata si rezolvata in cadrul CNSM, dat fiind ca afecteaza stabilitatea financiara, iar conform prevederilor legale de functionare, acesta va trimite Guvernului recomandari de modificare a legii, recomandari publice, pe care Guvernul nu este obligat sa le adopte, insa trebuie sa explice motivele pentru care nu le-a adoptat.
Iata insa ca nu stim nici daca au fost sau nu adoptate recomandari, nici daca, in cazul in care au fost adoptate, au fot trimise Guvernului.
Nu stim nici ce se va intampla in continuare: daca va mai fi sau nu o sedinta a CNSM pe aceasta tema, iar daca da, cand.
Se pare ca se duc lupte grele, daca e atat de mare misterul.
Comunicatul CNSM
În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). În cadrul ședinței au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018).
În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii
Aplicația Raiffeisen Smart Mobile are probleme de funcționare, conform sesizărilor primite de la cititori. „Vreau să-mi schimb PIN-ul cardului din aplicația Raiffeisen, dar nu pot, de ce?”, întreabă o cititoare,... detalii