BRD a majorat de la 25% la 50% avansul pentru creditele ipotecare in euro, dar numai pe durate mai mari de 25 de ani. In cazul creditelor pe perioade mai mici sau egale cu 25 de ani, avansul ramane neschimbat.
Banca nu a majorat si avansul pentru creditele ipotecare in lei, de 15% in prezent, asa cum a facut recent Raiffeisen Bank, care l-a majorat de la 15% la 35%, iar in cazul creditelor in euro de la 25% la 40%.
Majoritatea creditelor se acorda in prezent in lei, intrucat creditele in valuta sunt restrictionate de BNR inca din 2008, putand fi accesate doar de catre cei care au venituri in valuta in care obtin imprumutul, astfel ca masura BRD pare mai mult simbolica.
BRD nu a dorit sa comenteze motivul pentru care a luat aceasta decizie, dar cu siguranta are legatura cu noua lege a darii in plata a caselor ipotecate in vederea iertarii datoriilor.
Si Bancpost a majorat recent avansul la creditele ipotecare in lei, de la 15% la 33%, in timp ce la creditele ipotecare in euro, avansul a fost majorat de la 25% la 43%.
Ambele banci au dat vina pe legea privind darea in plata, in conditiile in care ele detin printre cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), cele mai favorizate de o eventuala aprobare a legii, intrucat datoriile celor cu credite in franci aproape s-au dublat dupa izbucnirea crizei din 2008, in paralel cu scaderea substantiala a pretului locuintelor ipotecate. (vezi aici detalii)
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii