Actiunile Bancii Carpatica s-au prabusit cu 15% la BVB, dupa anuntul privind reducerea capitalului cu 204 mil. lei, pentru acoperirea pierderilor, si reluarea negocierilor de fuziune cu Nextebank

Autor:

Bancherul.ro
2015-03-26 18:02

Valoarea actiunilor Bancii Comerciale Carpatica (BCC) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in scadere cu 14,88% dupa ce banca din Sibiu detinuta de omul de afaceri Ilie Carabulea a anuntat ca-si va reduce capitalul social cu 204,4 milioane lei, prin anularea a 2 miliarde de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate de aceeasi valoare inregistrate la finalul lui 2014.

Capitalul social al Carpatica va scadea astfel la 110 milioane lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 0,1 lei, conform unei propuneri a directoratului bancii supusa spre aprobare in cadrul Adunarii Generale Extraordinare convocata pentru 28 aprilie 2015.

Ulterior reducerii capitalului cu 204 milioane lei prin anularea celor 2 miliarde de actiuni BCC, directoratul Carpatica propune majoarea capitalului cu suma de 135 milioane lei, prin emiterea de noi actiuni, cu aceeasi valoare nominala, de 0,1 lei/actiune.

Pretul unei noi actiuni BCC emise va fi egal cu valoarea sa nominala (0,1 lei), in cadrul dreptului de preferinta, adica pentru actionarii actuali ai bancii, inca o data mai ridicat fata de valoarea de piata a unei actiuni in prezent, de numai 0,05 lei.

Dupa expirarea perioadei de exercitare a dreptului de preferinta, actiunile nou-emise ramase nesubscrise vor fi oferite spre subscriere in cadrul unei oferte publice sau a unui plasament privat.

Operatiunea de reducere a capitalului prin anularea actiunilor va fi finalizata abia in 14 iulie, iar majorarea de capital se va efectua pana in 6 octombrie 2015.

Conducerea Carpatica va mai propune actionarilor “reluarea discutiilor cu reprezentantii Nextebank in vederea stabilirii conditiilor unei potentiale fuziuni intre BCC si Nextebank, precum si asumarea costurilor aferente procedurilor prealabile stabilirii conditiilor fuziunii si/sau a intocmirii eventualului proiect de fuziune.

Banca va prezenta si o “nota de informare privind posibilitatea atragerii unui imprumut subordonat de la o parte din actionarii bancii sau terte parti”.

Istoria fuziunii cu Nextebank

Fuziunea cu Nextebank a fost pregatita de-a lungul anului trecut de catre conducerea Carpatica si BNR, care i-a suspendat lui Carabulea dreptul de vot in banca dupa ce a fost arestat pentru fapte de coruptie. Carabulea detine 41,2% din actiunile BCC iar impreuna cu alti parteneri de afaceri controleaza capitalul majoritar al bancii.

Fuziunea cu Nextebank, in urma careia Carabulea urma sa piarda controlul bancii, a fost gandita de BNR intrucat Carabulea se pare ca nu a fost dispus nici sa mai aduca bani in banca, pentru a o capitaliza, nici sa o vanda.

Dupa ce a vazut ca fuziunea se concretizeaza, Carabulea a cedat, anuntand, in data de 11 decembrie 2014, cu 6 zile inainte de AGA Carpatica in care urma sa fie aprobata fuziunea, ca este dispus sa-si vanda actiunile, astfel ca minoritarii de la BCC au respins fuziunea.

Carpatica a publicat anterior o declaratie a unuia dintre baietii lui Carabulea, in care familia isi arata disponibilitatea de a-si vinde pachetul majoritar de actiuni.

In februrie, BCC a anuntat pierderi de 170 milioane lei in 2014 iar seful bancii, Johan Gabriels, a declarat ca actionarii trebuie sa ia “decizii urgente si importante” in vederea recapitalizarii bancii prin gasirea unui investitor.

Carabulea se pare insa ca nu s-a tinut de promisiune si nu a reusit sa gaseasca un cumparator pentru banca, astfel ca BNR si-a pierdut rabdarea si a decis reluarea procesului de fuziune cu Nextebank, odata cu reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii