BANCI | Profil

Cade fuziunea Carpatica-Nextebank? Familia Carabulea anunta ca este de acord cu vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Carpatica unui investitor deocamdata necunoscut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-15 09:11

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a transmis saptamana trecuta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) un comunicat in care este citat unul dintre fiii omului de afaceri Ilie Carabulea, actionarul majoritar al bancii, aflat in arest la domiciliu si cu dreptul de vot in banca suspendat, ca familia sa este de acord sa vanda pachetul majoritar de actiuni.

Familia Carabulea este multumita de realizarile Bancii Comerciale Carpatica si este hotarata sa faca tot ce este necesar pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea bancii. Ne mentinem angajamentul de a incheia o tranzactie de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni conform unui scenariu accelerat pentru a asigura bancii platforma necesara pentru a spori baza de capital in vederea dezvoltarii viitoare”, a declarat Oprea Carabulea, reprezentant al actionarului majoritar, citat intr-un comunicat al BCC cu privire la vanzarea unui pachet semnificativ de actiuni ale bancii detinute de actionarul majoritar.

In urma cu o saptamana, banca a anuntat organizarea unei Adunari Generale a Actionarilor (AGA) in data de 19 decembrie, pentru a se supune votului actionarilor doua alternative: o majorare de capital de 30 de milioane de euro prin emiterea de noi actiuni in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat din partea unui investitor european al carui nume nu a fost mentionat, tranzactie care inca nu a fost aprobata de BNR, asadar putin probabila, precum si fuziunea cu Nextebank, tranzactie negociata si detaliata cu lux de amanunte, asadar prezentata ca fiind aproape sigura.

Punctul ce urma sa fie votat in cadrul AGA suna astfel:

1. Majorarea de capital cu 155 milioane lei (30 de milioane de euro), prin una sau mai multe emisiuni de actiuni ordinare noi pe o perioada de 1 an in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat de nivel 1 sau de nivel 2, care ar putea sa contina caracteristici de convertibilitate in actiuni.

Asadar, se pare ca in momentul convocarii AGA, Carabulea, care detine direct si prin firma sa, Atlassib, 45% din actiunile bancii, iar impreuna cu alti parteneri de afaceri (parti afiliate, cum le-a numit banca) controleaza 57,1% din capitalul BCC, nu era de acord cu vanzarea participatiei in banca.

Acum, banca vorbeste in comunicat ca actionarii vor avea de ales intre fuziunea cu Nexte Bank si “majorarea capitalului de rang 2, asociat cu cedarea unui procent semnificativ de actiuni ale bancii detinute de actionarul majoritar Ilie Carabulea si parti afiliate, care detin impreuna 57,1% din actiunile bancii”, asadar nu mai este vorba de o majorare de capital cu imprumut subordonat.

Cat valoreaza actiunile lui Carabulea

Carpatica are un capital de 86 milioane euro, insa valoarea sa la bursa este de doar 57 milioane euro, pretul unei actiuni fiind de 0,08 lei, fata de valoarea nominala de 0,1 lei.

In aceste conditii, Carabulea si partile afiliate detin actiuni in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, adica mai putin decat valoarea investitiei anuntata initial de BCC ca venind din partea investitorului european.

Este posibil, asadar, ca in loc de majorarea de capital de 30 de milioane de euro sa avem o tranzactie de vanzare a actiunilor lui Carabulea respectivului investitor european, urmand ca acesta sa vina ulterior cu capital suplimentar necesar bancii, care s-ar ridica tot la aproximativ 30 de milioane de euro in urmatorii 2 ani, dupa cum spune seful bancii, Johan Gabriels in comunicat: “Pe masura ce continuam gestionarea creditelor neperformante din trecut, crestem sansele de a urma o traiectorie de succes in viitor. Echipa de conducere a depus eforturi importante pentru a pozitiona banca in directia cresterii si dezvoltarii viitoare si ne asteptam ca la inceputul anului viitor sa transmitem catre piata noi informari cu privire la initiative semnificative de crestere cu scopul de a deveni o banca din Top 10 din Romania. Aceasta crestere a bancii necesita capital suplimentar de pana la 30 de milioane euro pe parcursul urmatorilor doi ani care poate fi realizata cu conditia ca structura pe termen lung a actionariatului bancii sa fie modificata”.

Suferim de scenarita

Varianta vanzarii actiunilor lui Carabulea pare insa a fi mai putin avantajoasa pentru dezvoltarea bancii decat varianta fuziunii cu Nextebank, care ar fi adus bancii un capital suplimentar substantial, de 53 de milioane de euro, dar pe de alta parte ar fi insemnat diluarea semnificativa a actiunilor lui Carabulea, intrucat conform termenilor fuziunii, Carpatica ar fi cedat 45% din capital catre Nextebank.

Daca am crede intr-un scenariu diabolic, s-ar parea ca fuziunea cu Nextebank a fost gandita doar pentru a-l determina pe Carabulea sa acccepte cedarea actiunilor sale la Carpatica, intrucat BNR considera ca acesta nu mai are capacitatea financiara de a sustine banca, la mijloc fiind si reputatia sa patata de arestul in scandalul de coruptie in cazul Carpatia Asigurari.

Asadar, desi atat pentru Carpatica cat si pentru BNR, fuziunea cu Nextebank ar fi cea mai buna solutie, incheierea socotelilor cu Carabulea pare a avea prioritate. Ramane de vazut insa daca intr-adevar acesta este scenariul gandit de Isarescu la BNR si cine este acel investitor dispus sa preia pachetul de actiuni de la Carabulea si sa investeasca ulterior in dezvoltarea Carpatica.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii