Vanzarea bancii cipriote Marfin Bank Romania, ce urma sa se finalizeze in luna februarie, conform acordului cu autoritatile europene care au salvat Ciprul de la faliment, a fost din nou amanata si se pare ca nu se va finaliza decat in toamna acestui an, conform declaratiilor reprezentantilor BNR.
In aceste conditii, si avand in vedere ca actionarul majoritar al Marfin Bank este Laiki Bank din Cipru, banca aflata in procedura de lichidare, BNR incearca sa se asigure ca banca romaneasca nu va avea probleme de solvabilitate si lichiditate in urmatoarea perioada, astfel ca negociaza cu autoritatile cipriote recapitalizarea bancii.
Concret, BNR a inceput negocierile cu banca centrala din Cipru pentru transferul unei parti dintr-o linie de credit a Marfin de la Laiki la Bank of Cyprus, care a supravietuit crizei din Cipru, si conversiei liniei de credit in actiuni.
Conversia liniei de credit in actiuni este necesara, in conditiile in care actionarul Marfin, Laiki Bank, este in procedura de lichidare, a precizat Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR. El spune ca respectivul credit subordonat este destul de mare, de ordinul a sutelor de milioane de euro.
Recapitalizarea Marfin Bank se impune si pentru ca, in cazul in care Marfin Bank ar avea probleme de lichiditate, banca nu ar avea acces la creditul de urgenta de la BNR, din cauza situatiei actionarului majoritar, Laiki Bank.
Bank of Cyprus a cumparat de la Laiki Bank in Cipru depozitele pe care Laiki Bank le avea plasate la Marfin si in momentul de fata a devenit titular al depozitelor in valoare de sute de milioane de euro.
La inceputul anului, Cinteza sapunea ca Marfin negociaza cu Bank of Cyprus o plata a depozitelor intr-un termen rezonabil, de 5 ani, cu un discount bun, care s-ar reflecta intr-o majorare puternica de capital la Marfin Bank.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii