Seful UniCredit, Federico Ghizzoni (foto), a spus ceea ce ar fi trebuit sa spuna Mugur Isarescu dupa inchiderea Bank of Cyprus in Romania: Nu putem accepta ca masura de nationalizare a depozitelor pentru salvarea unei tari, cum este cazul Ciprului, sa se aplice diferentiat de la o tara la alta in cadrul aceleiasi zone.
Adica asa cum am patit-o noi cu Bank of Cyprus: in timp ce deponentii din sucursalele bancilor cipriote din Anglia si Grecia au scapat de taxa, romanii care au depozite la Bank of Cyprus sunt in pericol de a ramane fara ele, cu toate ca initial s-a spus ca masura se aplica doar pe teritoriul Ciprului.
Includerea depozitelor in cazurile de bail-in “este acceptabila doar daca devine o abordare comuna la nivel european”, a adaugat el. “Nu putem accepta diferente de la o tara la alta in cadrul aceleiasi zone. Sugerez cu tarie ca o astfel de decizie sa fie luata nu doar la nivelul Europei ci si in cadrul Comitetului Basel, unde sunt reprezentate toate tarile. Altfel, vom deschide calea arbitrajului in piata”, a spus Ghizzoni.
“Problema depozitelor este foarte delicata. De aceea, sper ca in cadrul discutiilor privind folosirea depozitelor ca mijoc pentru salvarea bacilor (bail-in), problema sa fie tratata cu atentie si claritate”, a adaugat el.
Seful UniCredit apreciaza ca depozitele ar trebui utilizate la salvarea bancilor doar daca nu sunt suficiente obligatiunile, iar economiile sub 100.000 de euro, garantate, ar trebui sa iasa din discutie.
Monitorizarea zilnica a depozitelor
Seful UniCredit, Federico Ghizzoni, a declarat ca din cauza “precedentului” Cipru, banca monitorizeaza zilnic fluxul de depozite al clientilor, ca nu cumva sa existe retrageri prea mari de bani, ceea ce nu s-a intamplat pana acum.
“Ne-am speriat, cu adevarat, asa incat am inceput sa monitorizam zilnic fluxurile de depozite in bancile grupului UniCredit din toate cele 22 de tari in care suntem prezenti. Poate ca va voi dezamagi, dar in realitate nu am avut nicio reactie de la clienti, pana acum”, a declarat Ghizzoni, citat de agentia de presa Bloomberg.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii