Raiffeisen Bank a facut un profit de 100 de milioane de euro in 2013, cel mai mare din sistemul bancar

Autor:

Bancherul.ro
2014-03-27 09:46

Profitul net al Raiffeisen Bank Romania a scazut cu 22% in ultimul trimestru din 2013, la 19 milioane lei, insa pe intreg anul trecut banca a reusit sa-si majoreze castigul total cu aproape 16%, la 100 de milioane de euro, conform datelor prezentate astazi de banca-mama din Austria.

La Bucuresti, Raiffeisen Bank a emis ulterior un comunicat in care precizeaza ca profitul sau net s-a ridicat la 104 milioane euro, in crestere cu 18%.

Este cel mai mare profit din sistemul bancar romanesc, mai mare decat al BCR, care a avut un profit de 336 milioane lei, al treilea ca marime.

Pe locul 2 este Banca Transilvania, cu un profit de 83,5 milioane euro (374,9 milioane lei).

UniCredit Tiriac a avut un castig de doar 19,8 milioane euro, in timp ce BRD a raportat o pierdere record, de peste 85 milioane euro.

Sistemul bancar romanesc, compus din 40 de banci, a terminat anul trecut cu un profit net cumulat de 111 milioane euro, in conditiile in care 22 de banci au avut castiguri, iar restul pierderi, conform prezentarii seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza.

Rezultatele Raiffeisen Bank

La Raiffeisen Bank, rezultatul ultimului trimestru a fost afectat de cresterea cu aproape 11% a provizioanelor nete pentru creditele neperformante, la 28 milioane euro, valoarea acestora pe intreg anul (106 milioane euro), fiind cu doar 6,8% mai mare decat in 2012.

Rata creditelor neperformante a crescut de la 10,8% in septembrie la 11,6% la finalul lui 2013, in timp ce gradul de acoperire cu provizioane a neperformantelor s-a mentinut aproape la fel: 70,4%, fata de 70,5% in septembrie 2013.

Crestere puternica a ratei solvabilitatii: de la 13,5% la 17%

Conform comunicatului bancii din Romania, rata creditelor neperformante era de 8,7% in 2013, fata de 7,3% in 2012. Rata solvabilitatii a crescut substantial, la 17%, fata de 13,5% in 2012.

Raiffeisen a reusit insa sa-si majoreze venitul operational cu 5,3% in T4, la 122 milioane euro, in special pe seama cresterii cu 20% a incasarilor din comisioane, la 51 milioane euro, in timp ce venitul net din dobanzi a scazut cu 2%, la 69 milioane euro.

Venitul din dobanzi a scazut in ciuda faptului ca marja neta de dobanda (diferenta dintre dobanda platita pentru depozite si  cea incasata pentru credite) a scazut destul de putin, la 4,47%, fata de 4,65% in septembrie.

In schimb, volumul de credite a scazut cu 3% in trimestrul 4, la un total de 4,266 miliarde euro, pe seama scaderii ponderii finantarilor corporate de la 34,1% la 32,8% din stocul total de imprumuturi.

Banca precizeaza in comunicat ca a acordat credite noi de 1,2 miliarde euro in 2013, majoritatea pentru companii.

Raiffeisen a reusit sa atraga peste 100.000 de clienti noi, in urma achizitiei portofoliului de retail de la Citibank. Banca are 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 de IMM-uri si 7.500 de companii.

Depozitele atrase de Raiffeisen au crescut insa cu 4,8% in T4, la un total de 4,344 miliarde euro.

Cheltuielile bancii au crescut, de asemenea, cu 7,5%, la 71 milioane lei, desi Raiffeisen si-a mentinut aproape neschimbat numarul de unitati, 530 in total, cu una in plus in T4. Numarul angajatilor a scazut, in schimb, cu 1,4%, la 5.308 de salariati.

Conform comunicatului Raiffeisen Bank Romania, aceasta avea la finalul anului trecut 528 de unitati, o retea de peste 1.140 de ATM-uri si aproximativ 12.000 de EPOS-uri. Banca avea la sfarsitul lui 2013 un numar de 5.484 de angajati, fata de 5.668 in 2012.

Raportul cost/venit s-a inrautatit de la 56,8% la 58% la finalul lui 2013.

Raportul credite/depozite a scazut de la 106% la 98,2%.

Rata de rentabilitate a capitalului (ROE) a scazut de la 17,3% in septembrie la 13,4% la sfarsitul lui 2013.

Activele Raiffeisen Bank au crescut in 2013 cu 11%, la 5,92 miliarde euro.

Steven van Groningen: Un rezultat extrem de bun

„Profitul net inregistrat de Raiffeisen Bank a depasit 100 de milioane de euro in 2013, ceea ce, in conditiile economice actuale, inseamna un rezultat extrem de bun. Cel mai mult ma bucura faptul ca reusim sa atragem clienti noi si sa dezvoltam relatia cu cei existenti. Am acordat credite noi in valoare de 1,2 miliarde euro si am reusit sa crestem pe partea de depozite cu 15%, performanta dubla fata de piata. Asta inseamna ca am castigat increderea clientilor si ca facem pasi importanti in a ne imbunatati permanent activitatea”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank, conform comunicatului bancii.

Comentarii

De la: cosmingSubiect:

Nuante

Comentariu:

Ha ha, bancherule! Ti-as recomanda sa iti renegociezi contractele de publicitate cu BCR-ul.... e ultima sansa de anul asta!

De la: client WCRSubiect:

HAOSUL

Comentariu:

Nea Bancheru, deciziile instantelor nu se comenteaza. Important e faptul ca varful piramidei sistemului judecatoresc , respectiv ICCJ, a stabilit clar....DRV este ABUZIVA, deci ciocu mic WCR. Astfel, prin logica ajungem la concluzia ca zeci de mii de clienti beneficiari ai DRV au fost inselati, abuzati, zeci de ani de viata, contribuind cu sute de milioane de euro la profitul Erste si al lui Danila de la BNR.... Continuand, BNR nu a facut NIMIC permitand bancii incalcarea legii, Guvernul prin ANPC nu a facut NIMIC dovada scrisorile de intentie catre FMI, Bancile au facut TOTUL intr-o jungla permisiva, au incalcat TOATE legile .....OG 21/1992, Lg.193/2000, Lg. 363/2007, OUG 174/2008, OUG 50/2010, TOATE contractele prin MODIFICAREA UNILATERALA A MARJELOR..... Nea bancheru, dupa ce prind violatorul, adica WCR, ma duc la negociere cu el, dupa 6-8 ani de violuri....sau cum spune CJUE, ORICE CLAUZA CONSTATA ABUZIVA SE ELIMINA. Nu mai fa pe IMPARTIALUL, ca doamna Sova iti scrie repertoriul, ia plicul si taci, nu ne mai tine ocupati....

De la: BCRSubiect:

BCR

Comentariu:

He he, bancherule, n-ai inteles nimic sau esti platit sa nu intelegi?? Asa cum clientii l-au gasit pe Piperea sa-i reprezinte, tot asa si Parakletos este o asociatie a clientilor, nu a lui Piperea. Iar interesul lui Piperea in aceasta asociatie este evident, nu? Ce de bani o sa mai scoata dupa ce o sa elimine clauzele abuzive din contracte ... Dar, ma intreb si eu, de unde scoate banii astia??? Adica, daca reuseste sa scoata clauzele alea din TOATE contractele, cine va mai avea nevoie sa dea banca in judecata ??

De la: BogdanSubiect:

BCR - Dobanzi eliminate

Comentariu:

bancherule.ro - considera eliminarea dobanzii drept pedeapsa. Intrebare oarecum retorica - ce pateste un cetatean roaman care folosind cunostintele pe care le are inseala alti cetateni? De obicei fapta este descrisa in noul codul penal art. 244 si chiar este pedepsita cu inchisoare de 5 ani. Inca n-am vazut nici o persoana de la banci judecata si condamnata la inchisoare. Bancile si angajatii lor inca beneficiaza de tratament preferential, asa ca Liniste in tribune.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii