Nicio surpriza de la BNR: Dobanda a scazut la 2% iar rezervele minime obligatorii raman neschimbate, cum se astepta toata lumea. Ce va raspunde Isarescu la intrebarea daca aceasta este ultima scadere de dobanda?

Autor:

Bancherul.ro
2015-03-31 12:49

BNR a facut astazi exact ceea ce ar fi facut toti economistii bancilor, inclusiv cei ai FMI: a scazut dobanda de referinta cu un sfert de punct, la 2%, nivel care in opinia acelorasi analisti bancari ar putea fi pragul de jos pentru rata de politica monetara, care in ianuarie 2009 era de 10,25%.

Sa fie asa? Sa vedem ce va raspunde astazi la aceasta intrebare guvernatorul Isarescu, in cadrul briefingului de la banca centrala.

Rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,4%, substantial mai mica decat tinta BNR de 2,5% si mult mai jos chiar si fata de intervalul de variatie de 1 punct procentual, adica 1,5%.

Insa o intrebare si mai grea la care trebuie sa raspunda Isarescu este cum stimulam creditarea, aflata in continuare pe teritoriu negativ din 2013, in ciuda dobanzilor reduse la credite, dobanzi care chiar au inceput sa creasca in ultimele luni sau stagneaza.

Revigorarea creditarii este considerata o provocare pentru Romania si de catre FMI, in ultimul raport de tara publicat vineri. Fondul recomanda adoptarea rapida a legii privind emiterea de obligatiuni ipotecare (covered bonds), care ar putea asigura bancilor surse de finantare in lei pe termen lung, precum si stimularea schemelor de garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Economistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de 2% neschimbata de-a lungul acestui an, dar si in 2016, an in care am putea asista chiar la inceputul unui ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu majorarea inflatiei si accelerarea cresterii economice.

BNR a mai decis astazi sa ingusteze in continuare diferenta dintre facilitatile de credit (Lombard) si de depozit, pana la 1,75%, astfel ca bancile vor putea obtine credite de urgenta cu o dobanda de 3,75% (facilitate care oricum este accesata foarte rar, doar in cazurile de criza), in timp ce pentru banii in exces tinuti la BNR, bancile primesc doar 0,25% pe an.

BNR a decis sa mentina neschimbate si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la 10% pentru pasivele in lei si 14% la cele in valuta, in conditiile in care piata abunda de lichiditate.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

BCR și-a sporit creditele de consum cu 41%

BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii

ING se află printre cele 5 bănci prin care poți face transferuri instant cu cod QR

Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii

BCR devine a cincea banca prin care poti face transferuri instant cu cod QR

BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii

BNR modifică regulamentul privind raportarea datornicilor la CRC

Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii