GhiseulBancar.ro scria, in 4 decembrie 2007, stire prezentata ulterior, in 6 decembrie 2007, si de alte ziare, ca guvernatorul Mugur Isarescu si-a facut credit ipotecar in lei la Volksbank. Fireste ca Isarescu nu putea alege varianta in franci elvetieni, intrucat salariul sau era suficient de mare pentru un credit in lei, desi dobanda era mai mare iar perioada de rambursare de doar 10 ani, iar pe de alta parte era obligat sa sustina creditarea in lei, desi dobanzile erau la acea vreme prohibitive.
Presat de cei care au dat bancile in judecata pe tema clauzelor abuzive, Volksbank fiind banca reprezentantiva pe aceasta tema, Isarescu a facut ieri o greseala, uitand de respectivul credit, pe care l-a mentionat, de altfel, in declaratia de avere, dupa cum scria atunci GhiseulBancar.ro.
Isarescu a fost intrebat despre un comision perceput in acel moment de Volksbank la credite, denumit comision de rezerva minima obligatorie, despre care guvernatorul s-a plans in mod public iar ulterior l-a interzis.
Guvernatorul a raspuns insa, surprinzator, ca nu a avut credit la Volksbank ci doar la UniCredit, luat in 2011.
Grupurile de clienti care au dat bancile in judecata, prima si cea mai afectata fiind Volskbank, fac presiuni asupra BNR sa-si recunoasca vina pentru nesupravegherea adecvata a bancilor in perioada de euforie a creditarii dinaintea crizei din 2008, cand a permis bancilor sa practice in contractele de credit o serie de comisioane pe care acum unele instante de judecata le declara abuzive.
Reprezentantii BNR subliniaza insa ca banca centrala s-a ocupat doar de supravegherea prudentiala a sistemului bancar si nu a avizat contractele de credit semnate de banci cu fiecare client, de care sunt responsabile legal doar cele doua parti: banca si clientul.
Avocatul Gheorghe Piperea este cel care s-a afirmat ca reprezentant al clientilor in procesele cu bancile, dupa ce el insusi a obtinut un credit de la Volksbank.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii