Legea care permite eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit incheiate de banci, la cererea Protectiei Consumatorilor, ce urma sa intre in vigoare din 1 iulie, a fost amanata cu inca 3 luni, pana la 1 octombrie 2013.
Este vorba de Legea 193/2000, in care au fost introduse noi articole care permit ANPC sa ceara unei instante ca, in cazul in care printr-o decizie judecatoreasca s-a descoperit o clauza abuziva intr-un contract de credit, respectiva clauza sa fie eliminata din toate contractele de acel gen.
Initial, legea urma sa intre in vigoare din 1 februarie, insa aplicarea acesteia a fost suspendata la cererea bancilor, sustinute de FMI si BNR, care estimeaza ca impactul asupra bancilor ar putea fi important, de 4,7 miliarde lei, afectand astfel stabilitatea sistemului bancar.
Pentru a se putea amana prevederile legii care permit eliminarea tuturor clauzelor abuzive, Guvernul a initiat o ordonanta de urgenta, OUG 4/2013, votata ieri de Camera Deputatilor.
In ultimul timp au existat insa decizii contradictorii ale instantelor de judecata cu privire la acelasi caz, unele dand dreptate bancilor (BCR si Volksbank avand cele mai multe procese), iar altele clientilor acestora.
Din acest motiv, bancherii si BNR au cerut recent ca toate procesele privind clauzele abuzive sa fie judecate doar de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se ajunge la solutii unitare in aceste cazuri.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii
Transfond a anunțat că ING Bank se află printre cele cinci bănci prin aplicațiile cărora se pot face transferuri de bani instant printr-un cod QR generat în aplicațiile bancare, alături... detalii
BCR devine a cincea bancă, alaturi de CEC Bank, ING Bank, Libra Bank si BRD, prin care se pot face transferuri instant cu scanarea unui cod QR generat în aplicația... detalii
Regulamentul privind raportarea persoanelor fizice și juridice cu datorii de peste 20.000 de lei la bănci și IFN-uri în Centrala Riscului de Credit (CRC) administrată de Banca Națională a României... detalii