Detinatorii de credite in valuta, in special in franci elvetieni (CHF), pot cere bancilor de la care au obtinut imprumuturile reechilibrarea contractelor, conform principiului impreviziunii, prin reducerea ratei lunare de plata, daca francul a crescut cu peste 52,6% fata de leu, conform unei prevederi din Legea privind darea in plata considerata legala de Curtea Constitutionala.
Reechilibrarea contractelor de credit poate fi ceruta si daca rata lunara a crescut cu mai mult de jumatate fata de valoarea initiala, in urma majorarii dobanzilor, mai prevede legea.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional articolul din Legea privind darea in plata care prevede “prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria inițială și pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat.” (vezi aici decizia CCR)
Cu alte cuvinte, cei care au fost executati silit si au mai ramas cu datorii, acestea nu pot fi anulate, asa cum spunea Legea privind darea in plata, initiata de cuplul format din parlamentarul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea, care este implicat in numeroase procese impotriva bancilor.
Printre bancile cu cele mai multe credite acordate din CHF se regasesc Banca Romaneasca, preluata de Eximbank, sau Raiffeisen Bank.
Conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valoarea creditelor in CHF acordate de banci populatiei se ridica in prezent la echivalentul a 2,5 miliarde lei (591 milioane CHF), ceea ce inseamna aproape 12.000 de credite cu o valoare medie de 50.000 CHF.
Nu există comentarii pentru această știre.
BCR și-a anunțat clienții că le oferă temporar, până în 28 mai, un curs valutar mai bun la euro, prin aplicația George: "Știm că, în vremuri imprevizibile, orice mic avantaj... detalii
Asociația de Leasing și Credit de Consum din România (ALCCR) –(fostă ALB România), cea mai importantă organizație profesională care reprezintă industriile de leasing financiar și credit de consum din România,... detalii
Home Bank, aplicația ING Bank, a avut probleme de funcționare, conform plângerilor primite de la cititori. O parte dintre clienții băncii nu au putut folosi aplicația pe parcursul ultimelor 2... detalii
BCR și-a majorat semnificativ, cu 41%, stocul de credite de consum acordate populației în primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare aprobate de BCR au avansat într-un ritm mai lent,... detalii