BANCI | Opinie

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) explica de ce legea privind darea in plata are doua probleme de fond: retroactivitatea si schimbarea obiectului prestatiei unui contract, fara vointa partilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-29 13:31

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a analizat proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite si a constatat ca acesta are doua probleme de fond: incalcarea principiului constitutional al neretroactivitatii legii si faptul ca schimbarea obiectului prestatiei stabilite printr-un contract nu se poate realiza in afara acordului de vointa al partilor, se arata intr-un raspus al CSM la solicitarea Bancherul.ro, semnat de seful institutiei, judecatorul Mircea Aron (foto).

Legea se afla pe ordinea de zi de astazi a Senatului, cu propunerea de adoptare cu amendamentele propuse si respinse in comisia de reexaminare. (vezi aici detalii)

Propunerea legislativa privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, aflata in dezbaterea comisiilor permanente ale Senatului ca urmare a cererii de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei, a fost analizata de Comisia 1 - “Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar”, in sedinta din 17 februarie 2016, se arata in raspunsul CSM. (vezi documentul din FISIERE)

Ce a constatat CSM:

“Referitor la art.11, Comisia a apreciat ca trebuie rezolvata, in acord cu principiul constitutional al neretroactivitatii legii, problema contractelor de credit incheiate anterior intrarii in vigoare a legii.

Sub al doilea aspect, care vizeaza fondul propunerii legislative, Comisia a retinut ca schimbarea obiectului prestatiei stabilite printr-un contract nu se poate realiza in afara acordului de vointa al partilor.

Concluzia exprimata se fundamenteaza, in esenta, pe argumente juridice care au in vedere ca plata, ca modalitate de executare a obligatiilor, presupune in primul rand executarea prestatiei la care debitorul s-a obligat fata de creditor, creditorul neputand fi obligat sa primeasca alt lucru decat acela pe care debitorul il datoreaza.

Astfel, daca simpla schimbare a modalitatii de plata necesita acordul de vointa al creditorului, cu atat mai mult acesta trebuie sa existe in cazul schimbarii obiectului obligatiei.

In acelasi timp, chestiunea pusa in discutie trebuie abordata si sub aspectul riscului contractului.

Daca obiectul contractului consta in remiterea unei sume de bani – care sunt bunuri de gen, fungibile – riscul pieirii sau deteriorarii nu exista; in schimb, transmiterea unui bun cert, individual determinat, prin darea in plata in contul datoriei il poate expune pe creditor riscului pieirii sau deteriorarii bunului, iar acest risc trebuie asumat de creditor printr-un acord expres de vointa pentru inlocuirea obiectului contractului.

Darea in plata este o forma atipica de novatie prin schimbarea obiectului obligatiei, cu particularitatea ca la novatie intelegerea intervine inaintea momentului platii, in timp ce in cazul darii in plata acordul de vointa are loc la data platii. In oricare din situatii insa, pentru a genera consecinte juridice este necesar acordul de vointa al partilor.”

Comentarii

cosming
Aha!
1. "incalcarea principiului constitutional al neretroactivitatii legii" - in cadrul OUG50/2010 s-a aplicat legea retroactiv si nimeni nu a spus ca e neconstitutionala! 2. "schimbarea obiectului prestatiei unui contract, fara vointa partilor" - obiectul prestatiei unui contract tine numai de parti si .. de legi , cadrul legal in care se desfasoara contractul se poate schimba.... (a se vedea TVA-ul care creste/scade cum vrea Guvernul, a se vedea OUG50/2010 care a schimbat obiectul contractului - a eliminat comisioane si a impus denumiri de comisioane...) De unde a aparut informatia asta cu explicatie CSM ? In niciun caz de la CSM :)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii